Tři měsíce od prvního jarního festivalu otevřených sklepů utekly jako voda a tak „ahojky čauky“ z dalšího dvoudenního festivalu “Slunovrat na Podluží“, kde víno hraje opět hlavní roli.
Těm, kteří chyběli na tak ojedinělé akci, přinášíme alespoň krátkou reportáž, ať víte, o co vše jste přišli a že toho nebylo málo:-)
Letní dny obvykle vypadají trošku jinak, ale sychravé počasí, které se vlezle táhlo s námi skoro celým festivalem, nám přeci náladu nemohlo pokazit. Ke zlepšení nálady je připravena spousta doprovodných programů, jako například prohlídky sklepních uliček, posezení u cimbálu, divadelní představení, povídky lidových vypravěčů, koncerty, masáže, program speciálně pro ženy pak "Ženy a víno – růžové s chutí", bubenické vystoupení, procházky vinohrady, bankety a další.
Vcházíme do úřadu městyse Moravské Nové Vsi, kde putování začíná. Pořadatelé nás zvesela vítají a už fasujeme nezbytné doplňky festivalu jako tašku plnou prospektů o víně, průvodce festivalem i s kontakty a profily vinařů, vstupenku, papírový náramek a také nezbytnou degustační sklénku, bez které vám nic nenalejí (teda alespoň to tak píší v průvodci, ale..)
Degustační místa zvýšila od minula svůj počet a nachází se celkem v šesti sousedících vesničkách slovácké vinařské oblasti, která je spíše krajem teplým a suchým s úrodnými rovinami v údolí řek Moravy a Kyjovky. Mezi nejznámější odrůdy této oblasti patří Ryzlink rýnský a vlašský, Zweigeltrebe, Frankovka a Cabernet Moravia. K degustační návštěvě zve celkem 42 vinařů z vesniček Kostice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Prušánky, Nový Poddvorov a Tvrdonice. Doprava mezi vesničkami je opět zajištěna kyvadlovou dopravou, tentokrát za mírný poplatek 10 Kč.
Startujeme v Moravské Nové Vsi. Před náročnou degustací je třeba doplnit žaludky něčím vydatným a už hurá k prvnímu vinaři, kterým je Vinařství Sečkář Jan, jež nabízí k degustaci 9 vzorků vín a může se pyšnit odrůdami vín Cabernet Sauvignon a Merlot u nichž je prvotním domovem Francie. Pan Sečkář používá pro zrání všech červených vín dubové barikové sudy, jež sedí přesně každé z odrůd a víno si zde pobude minimálně 1 rok. Ochutnávám jemný Tramín červený, pozdní sběr 2007, Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2006, Chardonnay s příjemnou vůní a zakončuji vínem Pinot Noir rosé. Hlavně nepřepálit začátek :-).
Využíváme místních rozjezdových busů a už se řítíme do vesničky s trošku tvrdším názvem Tvrdonice.
Vesnička jako malovaná, necháme se vysadit přímo u bývalého mlýna, ve kterém se ještě mlelo obilí do poloviny 80. let a nyní zde sídlí vinařství CROY wine & design manufacture. Trošku cizorodě znějící název, ale mladí majitelé jsou moc příjemní a mají velké nadšení pro změny. V mlýně mají svůj sklípek asi 3 roky a starý mlýn čekají časem inovace v podobě vinných lázních, kdy se zužitkují zbylé komodity vyprodukované výrobou vína. Vše bude realizováno s velkou citlivostí, tak aby historická stavba mlýna byla co nejvíce zachována.
Energičtí a kreativní majitelé opravdu ví, jak naložit s designem. Okolní výzdoba působí velmi příjemně a vkusně. Po prohlídce prostor mlýna si vychutnávám Veltlínské zelené, Chardonney a finišuji suchým Rulandským bílým. Zázvorky mají také výborné :-)
Procházíme malebnou Tvrdonickou vesničkou, která je co by kamenem dohodil od hranic s našimi slovenskými sousedy.
Blízkost prozrazují i plakáty ve slovenštině lákající na různé akce. Narážíme na další vinařství Vinařství František Uher, který má pro pobavení k dobrému vínku ke zhlédnutí výstavu kreslených vtipů o víně s padnoucím názvem Ve víně je sranda od Milana Kocmánka, kreslícím pro Trnky Brnky a jiné časopisy. Veselý vinař nám doporučuje začít od jemných a bílých vín. Beru jeho rady vážně a degustuju první vzorek Chardonney za nímž následuje Ryzlink vlašský, suchý Sauvignon a jemný Cabernet Moravia Rosé. Majitel kombinuje tradiční a moderní metody vinifikace - používá řízené kvašení, přirozené i ušlechtilé kvasinky a část vín nechává dozrávat v barikových sudech.
Po pár dalších vzorcích vína je hned veseleji a přestává mi vadit i to psí počasí:-)
Směrovka nás odkazuje na další vinný sklípek a po chvíli přicházíme do Kosík vinařství, které slouží i jako vinařský penzion s kapacitou 18 lůžek a vinárnou, kde může hodovat až 50 osob. Po degustaci pár vzorků vín je čas proložit pití něčím k snědku a proto neodoláme česnekovým topinkám:-)
Je na čase vyrazit do další vesničky, ale nejdříve se musíme dostat zpět do Moravské Nové Vsi, odkud vyjíždí všechny kyvadlové spoje. Bus nějak nejede, asi chyba v jízdním řádu či co, a tak zkoušíme štěstí stopem. Nechceme v Tvrdonicích ztvrdnout další hodinu a půl: -). Hurá, po pár neúspěšných stopovacích pokusech nás nabírá mladý student pocházející z této vinařské oblasti a podle jeho slov, je zatím prý příliš mlád na to, aby pokračoval v rodinných vinařských tradicích.
V Moravské Nové Vsi stíháme do odjezdu busu směr Mikulčice ještě další 2 sklípky a to Vinařství Glosovi, kde úspěchy vín na velkých přehlídkách prozrazují četné diplomy. Nabídka vín sice neodpovídá těm uvedeným v průvodci, ale to vůbec nevadí, Rulandské šedé taky chutná velmi dobře:-). Vínka tohoto vinařství můžete ochutnat v řadě vinoték i prvotřídních gastronomických provozech.
Blíží se čas odjezdu busu, tak šupky do dalšího vinařství Jan Rajský, které produkuje vysoce jakostní vína s přívlastkem mající jedinečný odrůdový charakter.
Přidáváme do kroku, bus nám málem ujíždí před nosem. Ani se pořádně nerozkoukáme a už vysedáme v Mikulčicích rovnou mezi vinicemi se sklípky.
Vinice se krásně vinou do dáli a hned mě napadá myšlenka, jak náročné je o takovou vinici se dobře postarat, aby i vínko pak bylo ve výsledku jen těch nejlepších chutí.
Vinařství Víno Pavka hlásí na dveřích, že degustace a prohlídky vinice jsou jen v celou hodinu a také slogan k zamyšlení: „ Doušek vína po ránu – na kuráž, dvě skleničky denně k jídlu – pro zdraví“. Něco na tom asi bude:-) Zbývá necelá půlhoďka, tak razíme k sousedům. Cestou uskakujeme trochu šílenému cyklistovi – degustátorovi, který obmotán propagační modrou taškou a se skleničkou v ruce frčí z kopce jako neřízená střela a ještě si u toho zvesela zpívá:-) Jak mu to ještě asi dlouho takhle pofrčí s hladinou v krvi.:-)
V sousedním Vinařství Maláník – Osička, s. r. o. dáváme dalších pár vzorků vín, kde vítězem se stává Ryzlink rýnský 2006, pozdní sběr a tak rovnou bereme s sebou celou 7-ku:-) V nabídce vinaře jsou i netypické odrůdy vín jako Děvín nebo Aurelius. Majitel nám umožňuje také prohlídku velmi rozsáhlých a moderně vybavených sklepních prostor a dovídáme se, že vínka se musí při zrání neustále kontrolovat a degustovat nejlépe každý den:-)
Cestou do středu vesnice nás trošku šokuje, kolik ropných vrtů se nachází mezi vinicemi, které tak kazí malebný ráz vinařské oblasti. Potkáváme pár veselých muzikantů a ocitáme se v dalších z vinařství a to Vinařství Dvořáček LTM, s. r. o. Majitel zpracovává 18-24 tun hroznů ve čtyřech bílých a šesti červených odrůdách. Vyrábí také vína ledová a barriková. S využitím nejnovějších poznatků produkuje vína přírodní, intenzivní a harmonická, s vysokou barvou a množstvím sladkých ovocných taninů.
Někteří degustátoři potřebují po náročné degustaci vín malý odpočinek v trávě :-).
Rozjezdovým busem se opět ocitáme v Moravské Nové Vsi a navštěvujeme „uličku smrti“, jak ji pojmenovala bujará a ovíněná skupinka mladých lidí:-)
Je to opravdu kouzelná ulička se spoustou sklípků a je mi jasné o čem skupinka mluvila.
Raději tuto veselou uličku plnou muzikantů a degustátorů bereme trošku rychleji. Postupně navštěvujeme vinařství Vinaart, které patří energickému studentovi vysoké školy, který technologické zpracování vinných hroznů staví na hlubokém odkalení moštu a zakvášení čistou kulturou vinných kvasinek.
Ve Vinařství Stanislav Miklica nás vítá sympatický starší pán v klobouku a obleku, který neprodává svá vína do vinoték, ale má svou stálou klientelu. V jeho vinotéce lze nalézt i ojedinělou odrůdu Kerner - křížence staré odrůdy Trolinské s Ryzlinkem rýnským vyznačující se vysokou cukernatostí a kořenitou chutí.
Vinařské centrum Ivana Tomanová nabízí i ubytování v patře nad sklepem. Vinařské činnosti se majitelka věnuje již 18 let a ročně vyprodukuje asi 4000 litrů vína.
V „uličce smrti“je opravdu veselo, koncentruje se sem asi nejvíce degustátorů. K poslechu hraje cimbálová muzika a tak festival je ještě pestřejší a veselejší. Při návštěvě Vinařství Jiří Fila bereme domů další vzorek vína, tentokrát sladké Rulandské šedé a ve Vinařství Jaroslav Kruták si pochutnáváme nad velmi dobrou Pálavou. Návštěvu Slovácké vinné oblasti zakončujeme ve vinařství Vinné sklepy Podluží – Nešpor, kde je velký výběr vín k ochutnání a další cimbálovka k poslechu přímo uvnitř sklípku.
V neděli má tento festival pokračování, ale myslím, že i jeden den bohatě stačil. Nezbývá než dodat ahojky čauky zase na podzimních otevřených sklepech v mikulovské vinařské podoblasti od 19. - 20. 9. 2009.
text Síma, foto Marián K.
Kategorie: festivaly a koncerty Zobrazeno: 4517
Tři měsíce od prvního jarního festivalu otevřených sklepů utekly jako voda a tak „ahojky čauky“ z dalšího dvoudenního festivalu “Slunovrat na Podluží“, kde víno hraje opět hlavní roli.
Těm, kteří chyběli na tak ojedinělé akci, přinášíme alespoň krátkou reportáž, ať víte, o co vše jste přišli a že toho nebylo málo:-)
Letní dny obvykle vypadají trošku jinak, ale sychravé počasí, které se vlezle táhlo s námi skoro celým festivalem, nám přeci náladu nemohlo pokazit. Ke zlepšení nálady je připravena spousta doprovodných programů, jako například prohlídky sklepních uliček, posezení u cimbálu, divadelní představení, povídky lidových vypravěčů, koncerty, masáže, program speciálně pro ženy pak "Ženy a víno – růžové s chutí", bubenické vystoupení, procházky vinohrady, bankety a další.
Vcházíme do úřadu městyse Moravské Nové Vsi, kde putování začíná. Pořadatelé nás zvesela vítají a už fasujeme nezbytné doplňky festivalu jako tašku plnou prospektů o víně, průvodce festivalem i s kontakty a profily vinařů, vstupenku, papírový náramek a také nezbytnou degustační sklénku, bez které vám nic nenalejí (teda alespoň to tak píší v průvodci, ale..)
Degustační místa zvýšila od minula svůj počet a nachází se celkem v šesti sousedících vesničkách slovácké vinařské oblasti, která je spíše krajem teplým a suchým s úrodnými rovinami v údolí řek Moravy a Kyjovky. Mezi nejznámější odrůdy této oblasti patří Ryzlink rýnský a vlašský, Zweigeltrebe, Frankovka a Cabernet Moravia. K degustační návštěvě zve celkem 42 vinařů z vesniček Kostice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Prušánky, Nový Poddvorov a Tvrdonice. Doprava mezi vesničkami je opět zajištěna kyvadlovou dopravou, tentokrát za mírný poplatek 10 Kč.
Startujeme v Moravské Nové Vsi. Před náročnou degustací je třeba doplnit žaludky něčím vydatným a už hurá k prvnímu vinaři, kterým je Vinařství Sečkář Jan, jež nabízí k degustaci 9 vzorků vín a může se pyšnit odrůdami vín Cabernet Sauvignon a Merlot u nichž je prvotním domovem Francie. Pan Sečkář používá pro zrání všech červených vín dubové barikové sudy, jež sedí přesně každé z odrůd a víno si zde pobude minimálně 1 rok. Ochutnávám jemný Tramín červený, pozdní sběr 2007, Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2006, Chardonnay s příjemnou vůní a zakončuji vínem Pinot Noir rosé. Hlavně nepřepálit začátek :-).
Využíváme místních rozjezdových busů a už se řítíme do vesničky s trošku tvrdším názvem Tvrdonice.
Vesnička jako malovaná, necháme se vysadit přímo u bývalého mlýna, ve kterém se ještě mlelo obilí do poloviny 80. let a nyní zde sídlí vinařství CROY wine & design manufacture. Trošku cizorodě znějící název, ale mladí majitelé jsou moc příjemní a mají velké nadšení pro změny. V mlýně mají svůj sklípek asi 3 roky a starý mlýn čekají časem inovace v podobě vinných lázních, kdy se zužitkují zbylé komodity vyprodukované výrobou vína. Vše bude realizováno s velkou citlivostí, tak aby historická stavba mlýna byla co nejvíce zachována.
Energičtí a kreativní majitelé opravdu ví, jak naložit s designem. Okolní výzdoba působí velmi příjemně a vkusně. Po prohlídce prostor mlýna si vychutnávám Veltlínské zelené, Chardonney a finišuji suchým Rulandským bílým. Zázvorky mají také výborné :-)
Procházíme malebnou Tvrdonickou vesničkou, která je co by kamenem dohodil od hranic s našimi slovenskými sousedy.
Blízkost prozrazují i plakáty ve slovenštině lákající na různé akce. Narážíme na další vinařství Vinařství František Uher, který má pro pobavení k dobrému vínku ke zhlédnutí výstavu kreslených vtipů o víně s padnoucím názvem Ve víně je sranda od Milana Kocmánka, kreslícím pro Trnky Brnky a jiné časopisy. Veselý vinař nám doporučuje začít od jemných a bílých vín. Beru jeho rady vážně a degustuju první vzorek Chardonney za nímž následuje Ryzlink vlašský, suchý Sauvignon a jemný Cabernet Moravia Rosé. Majitel kombinuje tradiční a moderní metody vinifikace - používá řízené kvašení, přirozené i ušlechtilé kvasinky a část vín nechává dozrávat v barikových sudech.
Po pár dalších vzorcích vína je hned veseleji a přestává mi vadit i to psí počasí:-)
Směrovka nás odkazuje na další vinný sklípek a po chvíli přicházíme do Kosík vinařství, které slouží i jako vinařský penzion s kapacitou 18 lůžek a vinárnou, kde může hodovat až 50 osob. Po degustaci pár vzorků vín je čas proložit pití něčím k snědku a proto neodoláme česnekovým topinkám:-)
Je na čase vyrazit do další vesničky, ale nejdříve se musíme dostat zpět do Moravské Nové Vsi, odkud vyjíždí všechny kyvadlové spoje. Bus nějak nejede, asi chyba v jízdním řádu či co, a tak zkoušíme štěstí stopem. Nechceme v Tvrdonicích ztvrdnout další hodinu a půl: -). Hurá, po pár neúspěšných stopovacích pokusech nás nabírá mladý student pocházející z této vinařské oblasti a podle jeho slov, je zatím prý příliš mlád na to, aby pokračoval v rodinných vinařských tradicích.
V Moravské Nové Vsi stíháme do odjezdu busu směr Mikulčice ještě další 2 sklípky a to Vinařství Glosovi, kde úspěchy vín na velkých přehlídkách prozrazují četné diplomy. Nabídka vín sice neodpovídá těm uvedeným v průvodci, ale to vůbec nevadí, Rulandské šedé taky chutná velmi dobře:-). Vínka tohoto vinařství můžete ochutnat v řadě vinoték i prvotřídních gastronomických provozech.
Blíží se čas odjezdu busu, tak šupky do dalšího vinařství Jan Rajský, které produkuje vysoce jakostní vína s přívlastkem mající jedinečný odrůdový charakter.
Přidáváme do kroku, bus nám málem ujíždí před nosem. Ani se pořádně nerozkoukáme a už vysedáme v Mikulčicích rovnou mezi vinicemi se sklípky.
Vinice se krásně vinou do dáli a hned mě napadá myšlenka, jak náročné je o takovou vinici se dobře postarat, aby i vínko pak bylo ve výsledku jen těch nejlepších chutí.
Vinařství Víno Pavka hlásí na dveřích, že degustace a prohlídky vinice jsou jen v celou hodinu a také slogan k zamyšlení: „ Doušek vína po ránu – na kuráž, dvě skleničky denně k jídlu – pro zdraví“. Něco na tom asi bude:-) Zbývá necelá půlhoďka, tak razíme k sousedům. Cestou uskakujeme trochu šílenému cyklistovi – degustátorovi, který obmotán propagační modrou taškou a se skleničkou v ruce frčí z kopce jako neřízená střela a ještě si u toho zvesela zpívá:-) Jak mu to ještě asi dlouho takhle pofrčí s hladinou v krvi.:-)
V sousedním Vinařství Maláník – Osička, s. r. o. dáváme dalších pár vzorků vín, kde vítězem se stává Ryzlink rýnský 2006, pozdní sběr a tak rovnou bereme s sebou celou 7-ku:-) V nabídce vinaře jsou i netypické odrůdy vín jako Děvín nebo Aurelius. Majitel nám umožňuje také prohlídku velmi rozsáhlých a moderně vybavených sklepních prostor a dovídáme se, že vínka se musí při zrání neustále kontrolovat a degustovat nejlépe každý den:-)
Cestou do středu vesnice nás trošku šokuje, kolik ropných vrtů se nachází mezi vinicemi, které tak kazí malebný ráz vinařské oblasti. Potkáváme pár veselých muzikantů a ocitáme se v dalších z vinařství a to Vinařství Dvořáček LTM, s. r. o. Majitel zpracovává 18-24 tun hroznů ve čtyřech bílých a šesti červených odrůdách. Vyrábí také vína ledová a barriková. S využitím nejnovějších poznatků produkuje vína přírodní, intenzivní a harmonická, s vysokou barvou a množstvím sladkých ovocných taninů.
Někteří degustátoři potřebují po náročné degustaci vín malý odpočinek v trávě :-).
Rozjezdovým busem se opět ocitáme v Moravské Nové Vsi a navštěvujeme „uličku smrti“, jak ji pojmenovala bujará a ovíněná skupinka mladých lidí:-)
Je to opravdu kouzelná ulička se spoustou sklípků a je mi jasné o čem skupinka mluvila.
Raději tuto veselou uličku plnou muzikantů a degustátorů bereme trošku rychleji. Postupně navštěvujeme vinařství Vinaart, které patří energickému studentovi vysoké školy, který technologické zpracování vinných hroznů staví na hlubokém odkalení moštu a zakvášení čistou kulturou vinných kvasinek.
Ve Vinařství Stanislav Miklica nás vítá sympatický starší pán v klobouku a obleku, který neprodává svá vína do vinoték, ale má svou stálou klientelu. V jeho vinotéce lze nalézt i ojedinělou odrůdu Kerner - křížence staré odrůdy Trolinské s Ryzlinkem rýnským vyznačující se vysokou cukernatostí a kořenitou chutí.
Vinařské centrum Ivana Tomanová nabízí i ubytování v patře nad sklepem. Vinařské činnosti se majitelka věnuje již 18 let a ročně vyprodukuje asi 4000 litrů vína.
V „uličce smrti“je opravdu veselo, koncentruje se sem asi nejvíce degustátorů. K poslechu hraje cimbálová muzika a tak festival je ještě pestřejší a veselejší. Při návštěvě Vinařství Jiří Fila bereme domů další vzorek vína, tentokrát sladké Rulandské šedé a ve Vinařství Jaroslav Kruták si pochutnáváme nad velmi dobrou Pálavou. Návštěvu Slovácké vinné oblasti zakončujeme ve vinařství Vinné sklepy Podluží – Nešpor, kde je velký výběr vín k ochutnání a další cimbálovka k poslechu přímo uvnitř sklípku.
V neděli má tento festival pokračování, ale myslím, že i jeden den bohatě stačil. Nezbývá než dodat ahojky čauky zase na podzimních otevřených sklepech v mikulovské vinařské podoblasti od 19. - 20. 9. 2009.
text Síma, foto Marián K.