Seriál Festivalu otevřených sklepů opět pokračuje. Na podzim milovníci vín ochutnávali vína tentokrát z oblasti Mikulovska. Ta je domovem aromatických bílých vín, ale červené víno nechybí. Vyzrává zde Ryzlink vlašský se zvláštní minerálností, Rulandské bílé a Chardonnay, kterým se daří zejména na vápenitých půdách. Typickou odrůdou pro Mikulovsko je Veltlínské zelené a specialitou Pálava, která se zrodila ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné. Najdete zde také odrůdy Müller Thurgau, Neuburské, Sylvánské zelené, Tramín červený, Ryzlink rýnský. Vinařský podzim si BrNovinky nenechaly ujít a nastíní vám průběh festivalu.
Přijíždíme do malebného historického města Mikulov s krásným zámkem a okolím, kde festival startuje. V informačním centru na náměstí si vyzvedáváme potřebné propriety – skleničku, tašku a průvodce festivalem. Jde se do akce!
Na návštěvníky letos čeká ochutnávka vín 16-ti vinařů z Mikulova, Bavor a Perné. To bude náročné.
Naše první degustace začíná ve Vínu Mikulov. Interiér sklepu působí útulně a k dispozici je prohlídka míst, kde vína zrají. Moderní vinařství přejalo zkušenosti od svých dávných předků a nyní využívá nejmodernější technologie. Z nabídky vín ochutnávám ročníky 2008 - Tramín červený, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Rulandské bílé. Návštěvnost sklepa je vysoká. Skupinka starších dam v již veselejším stavu se mimo ochutnávek vín, domáhá koláčů za barem. Obsluha se slituje a dámy jsou spokojené.
Po cestě míjíme dům, kde přebýval v letech 1881-83 český malíř Alfons Mucha.
Rozjezdovým busem se přesunujeme do Bavor. Autobus je nacvakaný veselícími se lidmi. Aby cesta utíkala rychleji, běží na videu film Bobule, který navozuje ještě lepší vinařskou atmosféru.
Letošní již třetí část festivalu překvapuje obrovskou účastí. Všude proudí davy lidí a ve sklepních prostorách je takřka k nehnutí. V Bavorách navštěvujeme dvě vinařství. Prvním je Tanzberg Mikulov, a. s., které založil v roce 1999 Vladimír Železný. Vydáváme se na prohlídku sklepa. Uvnitř je až nezvykle mnoho plísně a na konci sklepa nacházíme pod nánosem archivní vína. U baru ochutnávám Zweigeltrebe 2007 a Chardonnay 2008. Neujdou mi komentáře návštěvníků, kterým víno moc nechutná a tvrdí, že smrdí, ač je prý velmi žádáno i v zahraničí. Po cestě do dalšího sklípku míjíme rozbitou degustační skleničku. To už asi někomu další vínko nenalejí.
Vinařství Drmola láká návštěvníky kromě ochutnávky vín i na řeznické speciality a pro nadšence je přichystán degustátorský minikurz. Zkouším Chardonnay a Rulandské šedé. Dovídám se, jaký je rozdíl mezi Rulandským bílým a Rulandským šedým. To první je podle slov vinaře ovocnější.
Míříme na zastávku rozjezdového busu a náš další vinařský cíl je vesnička Perná. Návštěvnost vesničky je opět hojná.
Cesta nás zavede do Vína Skrášek. Hned po vstupu nemůžeme přehlédnout transparent "Ať žije Honzíček". Do rodiny se narodil možná budoucí vinař:-). Mimo jiná vína ochutnávám i vynikající slámové víno, jehož cena odpovídá kvalitě a je vyčíslena na 350 korun za 0,375 litru. Vinařství kombinuje tradiční a moderní metody vinifikace. Bílá vína se vyprodukují z odkalených moštů a zakvasí ušlechtilými kvasinkami v chlazených tancích. Červené víno se získává metodou otevřené macerace a poté potřebuje nejméně rok na zrání v dřevěných sudech.
Při procházení jednou z uliček Perné nám neunikne hlasitý zpěv Petry Janů. To asi nebude samotná Petra, ale někdo si zřejmě udělal menší odpolední diskotéku:-) Předjíždí nás traktor s vlečkou obsypanou čerstvě natrhanými vinnými hrozny. To muselo dát práce!
Vinařství Popela Stanislav zpracovává rozsáhlou škálu více než dvaceti odrůd. Specializuje se zejména na Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Pálavu, Aurelius, Zweigeltrebe a další odrůdy. Výběr je vskutku bohatý. Do sortimentu vinařství patří také ledové Veltlínské zelené, které je horkým favoritem na víno z ročníku 2008. Ochutnání vín u pultu vyžaduje kvůli houfu vinných turistů obrnění trpělivostí. Čekací čas zkracuje poslech basy a zpěv krojované ženy. Zjišťujeme, že si hudebníci tajně přicvakávají nikoliv vína, ale piva. Pro hladové jsou přichystány grilované speciality.
O kousek dál vcházíme do Vinařství Maňák, které se může pochlubit novou kolekcí vín nazvanou Genius Vitis. Pro kolekci je typická vyzrálá plnost, harmonická chuť, jemná kořenitost, šťavnatá svěžest a osobitá vůně. Vinařství nabízí také možnost přespání ve vlastním penzionu. Pletený koš nedaleko baru se pomalu plní špunty od vína, které tam barmanka zkušeně hází.
Překvapuje nás, kolik pejsků se letošního festivalu zúčastnilo. Hafani ve sklepech zvědavě očichávají lahve s vínem a ocasem vymetají všechny sklepní nánosy.
Výborné Chardonnay 2008 ochutnáváme a posléze kupujeme celou láhev ve Vinařství Matoušek. Láhve jsou prodávány bez etikety, ale to na chuti vína nic nezmění:-). Matoušek zůstává u tradičních metod výroby a produkuje vína, která se dle jeho slov vyznačují selskou poctivostí. Bílá vína vznikají bez použití cizích kvasinek a enzymů, červená kvasí v otevřených kádích s ručním mícháním.
Přesunujeme se zpět do Mikulova. Cestou se ujímá mikrofonu zřejmě jeden z návštěvníků a netradiční formou seznamuje ostatní účastníky zájezdu s okolní krajinou. „Vpravo vidíte vinice a kopce a vlevo úplné hov..“, vysvětluje hlasatel. Lidé se baví nad jeho hláškami a ani se nenadějeme a zastavujeme v Mikulově u Hotelu Zámeček.
Zde má svou dočasnou ochutnávku vín Vinařství Proqin, které sídlí ve Velkých Němčicích. Do vinařství se žene celý zájezd z autobusu. Po svíčkami osvětlených schodech scházíme do sklípku, fotíme na přání jednu babičku a vydáváme se do centra Mikulova. Kolem zámečku se to hemží stánky s nabídkou maďarských specialit, valašských frgálů a pro ty nejnáročnější je tu ovoce máčené v čerstvé čokoládě.
Nejvýše položeným festivalovým vinařstvím je bezesporu Víno Marcinčák. Za necelý rok má být vinařství největším biovýrobcem hroznů v České republice. Na svých vinicích pomáhá návratu ohroženému druhu motýla zvaného Pestrokřídlec podražcový. Specialitou tohoto podniku jsou přírodně sladká vína. Ochutnáváme a můžeme souhlasit. Pro prezidenta Václava Klause zde bylo umícháno speciální cuvée Chateau Lány.
Naším posledním navštíveným místem je Vinařství Galant. Hrozny se zpracovávají velmi šetrně, takzvanou gravitační technologií. To znamená, že každý technologický krok po mlýnkoodzrňovači - lisování, odkalování moštu a následné řízené reduktivní kvašení se odehrává pokaždé v nižším a nižším patře. Teprve při prvním stáčení po dokvašení vína je použito čerpadlo. Na etiketách lahví nás zaujmou údaje o víně uvedené Braillovým písmem. Vína si získala řadu ocenění a byla uvedena do Salonu vín České republiky.
Naše putování po sklípkách je pro letošek u konce. Budeme se těšit na další vinařské setkání, které proběhne v dubnu na Znojemsku.
Máte raději bílé, růžové nebo červené víno? Těšíte se na Svatomartinské 11. 11. v 11 hodin?
text Síma, foto Marián K.
Kategorie: festivaly a koncerty Zobrazeno: 5563
Seriál Festivalu otevřených sklepů opět pokračuje. Na podzim milovníci vín ochutnávali vína tentokrát z oblasti Mikulovska. Ta je domovem aromatických bílých vín, ale červené víno nechybí. Vyzrává zde Ryzlink vlašský se zvláštní minerálností, Rulandské bílé a Chardonnay, kterým se daří zejména na vápenitých půdách. Typickou odrůdou pro Mikulovsko je Veltlínské zelené a specialitou Pálava, která se zrodila ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné. Najdete zde také odrůdy Müller Thurgau, Neuburské, Sylvánské zelené, Tramín červený, Ryzlink rýnský. Vinařský podzim si BrNovinky nenechaly ujít a nastíní vám průběh festivalu.
Přijíždíme do malebného historického města Mikulov s krásným zámkem a okolím, kde festival startuje. V informačním centru na náměstí si vyzvedáváme potřebné propriety – skleničku, tašku a průvodce festivalem. Jde se do akce!
Na návštěvníky letos čeká ochutnávka vín 16-ti vinařů z Mikulova, Bavor a Perné. To bude náročné.
Naše první degustace začíná ve Vínu Mikulov. Interiér sklepu působí útulně a k dispozici je prohlídka míst, kde vína zrají. Moderní vinařství přejalo zkušenosti od svých dávných předků a nyní využívá nejmodernější technologie. Z nabídky vín ochutnávám ročníky 2008 - Tramín červený, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Rulandské bílé. Návštěvnost sklepa je vysoká. Skupinka starších dam v již veselejším stavu se mimo ochutnávek vín, domáhá koláčů za barem. Obsluha se slituje a dámy jsou spokojené.
Po cestě míjíme dům, kde přebýval v letech 1881-83 český malíř Alfons Mucha.
Rozjezdovým busem se přesunujeme do Bavor. Autobus je nacvakaný veselícími se lidmi. Aby cesta utíkala rychleji, běží na videu film Bobule, který navozuje ještě lepší vinařskou atmosféru.
Letošní již třetí část festivalu překvapuje obrovskou účastí. Všude proudí davy lidí a ve sklepních prostorách je takřka k nehnutí. V Bavorách navštěvujeme dvě vinařství. Prvním je Tanzberg Mikulov, a. s., které založil v roce 1999 Vladimír Železný. Vydáváme se na prohlídku sklepa. Uvnitř je až nezvykle mnoho plísně a na konci sklepa nacházíme pod nánosem archivní vína. U baru ochutnávám Zweigeltrebe 2007 a Chardonnay 2008. Neujdou mi komentáře návštěvníků, kterým víno moc nechutná a tvrdí, že smrdí, ač je prý velmi žádáno i v zahraničí. Po cestě do dalšího sklípku míjíme rozbitou degustační skleničku. To už asi někomu další vínko nenalejí.
Vinařství Drmola láká návštěvníky kromě ochutnávky vín i na řeznické speciality a pro nadšence je přichystán degustátorský minikurz. Zkouším Chardonnay a Rulandské šedé. Dovídám se, jaký je rozdíl mezi Rulandským bílým a Rulandským šedým. To první je podle slov vinaře ovocnější.
Míříme na zastávku rozjezdového busu a náš další vinařský cíl je vesnička Perná. Návštěvnost vesničky je opět hojná.
Cesta nás zavede do Vína Skrášek. Hned po vstupu nemůžeme přehlédnout transparent "Ať žije Honzíček". Do rodiny se narodil možná budoucí vinař:-). Mimo jiná vína ochutnávám i vynikající slámové víno, jehož cena odpovídá kvalitě a je vyčíslena na 350 korun za 0,375 litru. Vinařství kombinuje tradiční a moderní metody vinifikace. Bílá vína se vyprodukují z odkalených moštů a zakvasí ušlechtilými kvasinkami v chlazených tancích. Červené víno se získává metodou otevřené macerace a poté potřebuje nejméně rok na zrání v dřevěných sudech.
Při procházení jednou z uliček Perné nám neunikne hlasitý zpěv Petry Janů. To asi nebude samotná Petra, ale někdo si zřejmě udělal menší odpolední diskotéku:-) Předjíždí nás traktor s vlečkou obsypanou čerstvě natrhanými vinnými hrozny. To muselo dát práce!
Vinařství Popela Stanislav zpracovává rozsáhlou škálu více než dvaceti odrůd. Specializuje se zejména na Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Pálavu, Aurelius, Zweigeltrebe a další odrůdy. Výběr je vskutku bohatý. Do sortimentu vinařství patří také ledové Veltlínské zelené, které je horkým favoritem na víno z ročníku 2008. Ochutnání vín u pultu vyžaduje kvůli houfu vinných turistů obrnění trpělivostí. Čekací čas zkracuje poslech basy a zpěv krojované ženy. Zjišťujeme, že si hudebníci tajně přicvakávají nikoliv vína, ale piva. Pro hladové jsou přichystány grilované speciality.
O kousek dál vcházíme do Vinařství Maňák, které se může pochlubit novou kolekcí vín nazvanou Genius Vitis. Pro kolekci je typická vyzrálá plnost, harmonická chuť, jemná kořenitost, šťavnatá svěžest a osobitá vůně. Vinařství nabízí také možnost přespání ve vlastním penzionu. Pletený koš nedaleko baru se pomalu plní špunty od vína, které tam barmanka zkušeně hází.
Překvapuje nás, kolik pejsků se letošního festivalu zúčastnilo. Hafani ve sklepech zvědavě očichávají lahve s vínem a ocasem vymetají všechny sklepní nánosy.
Výborné Chardonnay 2008 ochutnáváme a posléze kupujeme celou láhev ve Vinařství Matoušek. Láhve jsou prodávány bez etikety, ale to na chuti vína nic nezmění:-). Matoušek zůstává u tradičních metod výroby a produkuje vína, která se dle jeho slov vyznačují selskou poctivostí. Bílá vína vznikají bez použití cizích kvasinek a enzymů, červená kvasí v otevřených kádích s ručním mícháním.
Přesunujeme se zpět do Mikulova. Cestou se ujímá mikrofonu zřejmě jeden z návštěvníků a netradiční formou seznamuje ostatní účastníky zájezdu s okolní krajinou. „Vpravo vidíte vinice a kopce a vlevo úplné hov..“, vysvětluje hlasatel. Lidé se baví nad jeho hláškami a ani se nenadějeme a zastavujeme v Mikulově u Hotelu Zámeček.
Zde má svou dočasnou ochutnávku vín Vinařství Proqin, které sídlí ve Velkých Němčicích. Do vinařství se žene celý zájezd z autobusu. Po svíčkami osvětlených schodech scházíme do sklípku, fotíme na přání jednu babičku a vydáváme se do centra Mikulova. Kolem zámečku se to hemží stánky s nabídkou maďarských specialit, valašských frgálů a pro ty nejnáročnější je tu ovoce máčené v čerstvé čokoládě.
Nejvýše položeným festivalovým vinařstvím je bezesporu Víno Marcinčák. Za necelý rok má být vinařství největším biovýrobcem hroznů v České republice. Na svých vinicích pomáhá návratu ohroženému druhu motýla zvaného Pestrokřídlec podražcový. Specialitou tohoto podniku jsou přírodně sladká vína. Ochutnáváme a můžeme souhlasit. Pro prezidenta Václava Klause zde bylo umícháno speciální cuvée Chateau Lány.
Naším posledním navštíveným místem je Vinařství Galant. Hrozny se zpracovávají velmi šetrně, takzvanou gravitační technologií. To znamená, že každý technologický krok po mlýnkoodzrňovači - lisování, odkalování moštu a následné řízené reduktivní kvašení se odehrává pokaždé v nižším a nižším patře. Teprve při prvním stáčení po dokvašení vína je použito čerpadlo. Na etiketách lahví nás zaujmou údaje o víně uvedené Braillovým písmem. Vína si získala řadu ocenění a byla uvedena do Salonu vín České republiky.
Naše putování po sklípkách je pro letošek u konce. Budeme se těšit na další vinařské setkání, které proběhne v dubnu na Znojemsku.
Máte raději bílé, růžové nebo červené víno? Těšíte se na Svatomartinské 11. 11. v 11 hodin?
text Síma, foto Marián K.