brnovinky

Přepnout do PC verze

Potravinoví odborníci kvalitnější. VFU Brno spustila projekt

Málokdo může s jistotou říct, že přesně ví, co jí. Příprava potravin je dnes složitá věda a stejně tak kontrola jejich kvality a zdravotní nezávadnosti. Odborníky na veterinární aspekty bezpečnosti a hygieny potravin připravuje Fakulta veterinární hygieny a ekologie (FVHE) Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), která v letošním akademickém roce spustila nový projekt na inovaci výuky.


V rámci nového projektu VFU Brno vybaví laboratoře, zkvalitní se výuka a přibude praktických cvičení a stáží. Projekt je tříletý, zahájen byl letos a běží v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. „Během tříletého trvání se projekt bude týkat téměř 3 000 studentů, kvalitnější a inovované studium však zůstane i po skončení projektu – materiálové vybavení i nové metody již zůstanou, navíc budou průběžně hodnoceny a upravovány podle zpětné vazby od absolventů,“ vysvětluje Bohuslava Tremlová, proděkanka FVHE a řešitelka projektu.

V prvním roce projektu jsou především pořizovány nové přístroje a vybavovány laboratoře pro výuku mikrobiologických, chemických, fyzikálních a mikroskopických metod. Postupně budou do výuky zaváděny další novinky – poptávku po větším sepětí studia a praxe uspokojí více praktických cvičení v laboratořích, poloprovozních dílnách a v potravinářských provozech.

Studenti budou moci lépe procvičit své dovednosti a zvýší se jejich schopnost aplikovat teoretické poznatky. Větší prostor také dostane projektové a problémové studium, které se více blíží způsobu, jakým budou absolventi pracovat ve svých zaměstnáních. Přibude volitelných předmětů, vzniknou nové učební pomůcky a podpory se dočká také e-learning. „Po dokončení projektu u nás budou absolvovat kvalitnější odborníci, kteří najdou uplatnění v celé Evropě,“ dodává Bohuslava Tremlová.

Partnerem projektu je Státní veterinární správa České republiky, která je ústředním orgánem státní správy v oblasti dozoru nad zdravotní nezávadností surovin a potravin živočišného původu. Partnerství je logické, již nyní odborníci ze státní správy zasedají ve zkouškových komisí fakulty a studenti často chodí na praxe do této instituce. Ostatně, pro mnohé z nich se Státní veterinární správa stává zaměstnavatelem.

Fakulta veterinární hygieny a ekologie je již dnes unikátním výukovým i výzkumným centrem pro oblast veterinární hygieny potravin v České republice, je také jedinou takto orientovanou veterinární vzdělávací institucí v Evropě a platí zde za uznávanou instituci.

ilustrační foto MaK., brnovinky, zdroj VFU Brno

{linkr:related;keywords:univerzita;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Potravinoví odborníci kvalitnější. VFU Brno spustila projekt

Málokdo může s jistotou říct, že přesně ví, co jí. Příprava potravin je dnes složitá věda a stejně tak kontrola jejich kvality a zdravotní nezávadnosti. Odborníky na veterinární aspekty bezpečnosti a hygieny potravin připravuje Fakulta veterinární hygieny a ekologie (FVHE) Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), která v letošním akademickém roce spustila nový projekt na inovaci výuky.


V rámci nového projektu VFU Brno vybaví laboratoře, zkvalitní se výuka a přibude praktických cvičení a stáží. Projekt je tříletý, zahájen byl letos a běží v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. „Během tříletého trvání se projekt bude týkat téměř 3 000 studentů, kvalitnější a inovované studium však zůstane i po skončení projektu – materiálové vybavení i nové metody již zůstanou, navíc budou průběžně hodnoceny a upravovány podle zpětné vazby od absolventů,“ vysvětluje Bohuslava Tremlová, proděkanka FVHE a řešitelka projektu.

V prvním roce projektu jsou především pořizovány nové přístroje a vybavovány laboratoře pro výuku mikrobiologických, chemických, fyzikálních a mikroskopických metod. Postupně budou do výuky zaváděny další novinky – poptávku po větším sepětí studia a praxe uspokojí více praktických cvičení v laboratořích, poloprovozních dílnách a v potravinářských provozech.

Studenti budou moci lépe procvičit své dovednosti a zvýší se jejich schopnost aplikovat teoretické poznatky. Větší prostor také dostane projektové a problémové studium, které se více blíží způsobu, jakým budou absolventi pracovat ve svých zaměstnáních. Přibude volitelných předmětů, vzniknou nové učební pomůcky a podpory se dočká také e-learning. „Po dokončení projektu u nás budou absolvovat kvalitnější odborníci, kteří najdou uplatnění v celé Evropě,“ dodává Bohuslava Tremlová.

Partnerem projektu je Státní veterinární správa České republiky, která je ústředním orgánem státní správy v oblasti dozoru nad zdravotní nezávadností surovin a potravin živočišného původu. Partnerství je logické, již nyní odborníci ze státní správy zasedají ve zkouškových komisí fakulty a studenti často chodí na praxe do této instituce. Ostatně, pro mnohé z nich se Státní veterinární správa stává zaměstnavatelem.

Fakulta veterinární hygieny a ekologie je již dnes unikátním výukovým i výzkumným centrem pro oblast veterinární hygieny potravin v České republice, je také jedinou takto orientovanou veterinární vzdělávací institucí v Evropě a platí zde za uznávanou instituci.

ilustrační foto MaK., brnovinky, zdroj VFU Brno

{linkr:related;keywords:univerzita;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze