brnovinky

Přepnout do PC verze

V ZOO Brno se narodilo velbloudě

uvod_narozeni_velbloudete_Zoo_Brno_15032010V ZOO Brno se narodilo velbloudě

V pondělních dopoledních hodinách se velbloudici Majdě z brněnské ZOO narodilo dlouho očekávané mládě. Jeho otec Abdul podlehl letos v lednu (9. 1. 2010) zranění, které si způsobil na zledovatělém povrchu venkovního výběhu. Narozený  velbloud je sameček a daří se mu dobře.

 

Kromě zmíněné Majdy chová brněnská ZOO tři samice - Suliku, April a Polly. Na světě žije asi 15 milionů domácích velbloudů. Malé skupinky divokých velbloudů dvouhrbých (drabařů) dosud přežívají v pouštích mongolské oblasti a v australských pouštích se dobře daří více než 25 tisícům zdivočelých velbloudů jednohrbých (dromedárů).

 

Mohutný velbloud dvouhrbý má na první pohled těžkopádné neohrabané tělo. Pozoruhodností je způsob jeho pohybu, při kterém zvedá vždy obě pravé nebo levé nohy najednou, což se projevuje kolébavou chůzí. Normální cestovní rychlost velblouda je okolo 4 km/h , ale v dokáže překonat i hranici 60 km/h. Velbloud dvouhrbý je mimořádně odolné a otužilé zvíře, pověstné svou schopností přečkávat dlouhou dobu bez pití.

 

Metabolismus velblouda překoná až 20 % úbytek vody v těle (člověka při 12 % čeká smrt). Zato pak dokáže vypít až 60 litrů vody najednou. Jinak má vodu velmi rád, dobře plave a s oblibou se v řekách koupe.

 

Velbloud dvouhrbý - Camelus ferus bactrianus

 

řád - sudokopytníci (Artiodactyla)

čeleď - velbloudovití (Camelidae)

velikost: výška v kohoutku 190 - 230 cm, délka těla 220 - 350 cm, délka ocasu 50 - 55 cm

váha: 450 - 650 kg

počet mláďat: 1

délka březosti: 390 - 410 dnů

výskyt: divoká forma dožívá ve stepích Asie a Mongolska

potrava: rostlinná - tráva, byliny a větvičky

aktivita: denní

způsob života: vytváří stáda přibližně o třiceti jedincích vedených dospělým samcem

 

text Marián K., zdroj a foto ZOO Brno

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze