brnovinky

Přepnout do PC verze

Zajímavý objev při rekonstrukci vily Tugendhat

Rekonstrukce vily Tugendhat postupuje vpřed. O tom se mohl přesvědčit i primátor Brna Roman Onderka při kontrolním dni 26. července. Stavbaři ve spolupráci s experty učinili v prostoru jídelny vily vymezeném půlkruhovou stěnou zajímavý objev.


180_Vila_Tugendhat_kontrolni_den_Brno_26072011_DSC_0832_MSZačátkem léta sondy v brněnské vile Tugendhat odhalily při patě ocelové nohy kulatého jídelního stolu, který je jednou z dominant hlavního obytného prostoru, v podlaze zabetonované pouzdro z válcovaných profilů, v němž se zachovala část původní ocelové nosné konstrukce (nohy) stolu.

Zřejmě nejpozději v roce 1945, kdy zde začala působit taneční škola Karly Hladké, byla noha v úrovni podlahy odříznuta. Při rekonstrukci objektu v 80. letech byla na pouzdro i zbytek části nohy navařena nová nosná ocelová konstrukce stolu, která však již oproti původnímu stavu nebyla opláštěna jako nosné sloupy. Tento autentický prvek byl vyjmut a odvezen do restaurátorské dílny, kde bude pečlivě očištěn a repasován. Následně se rozhodne, zda bude uložen zpět na místo nebo v depozitáři originálních prvků.

Schodiště a ventilátor pryč

180_Vila_Tugendhat_kontrolni_den_Brno_26072011_DSC_0756_MSV technickém podlaží - 1. nadzemním - opatřili restaurátoři ocelové zárubně dveří základním antikorozním nátěrem. V kotelně, která se nachází rovněž v prvním nadzemním podlaží, odborníci odstranili ocelové schodiště a ventilátor z 80. let. Restaurátoři dokončují repliku původního schodiště, které bude osazeno po dokončení pokládky keramické dlažby.

Z jihovýchodní fasády vyjmuli nepůvodní vzduchotechnická mřížka a odstranili potrubí vedoucí přes prostor tak zvaného trezoru za knihovnou v hlavním obytném prostoru – ve 2. nadzemním podlaží. Tyto konstrukce sloužily jako novodobé odvětrání zimní zahrady, instalované v 80. letech.

Sanací prošla i konstrukce železobetonové desky pod personálním schodištěm. V kotelně byl dokončen betonový spalinovod se šamotovým vyvložkováním. Skončila montáž tepelné izolace na potrubních rozvodech vody a ústředního topení, kromě kotelny, kde montáž proběhne až po osazení replik historického zařízení kotelny.

180_Vila_Tugendhat_kontrolni_den_Brno_26072011_DSC_0866_MSDruhý původní teplovzdušný výměník odvezli restaurátoři k repasi do restaurátorské dílny. V celém objektu byla dokončena pokládka xylolitové mazaniny, která bude po vyzrání přebroušena.

Práce probíhají i venku

V exteriéru probíhá očištění a vyrovnání ocelových sloupků oplocení podél ulice Černopolní.

MaK., foto Martin Seidl, brnovinky

{linkr:related;keywords:vila;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze