brnovinky

Přepnout do PC verze

4. Kníničské lihobraní určilo nejlepší lihoviny

uvod_4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_11_JT4. Kníničské lihobraní určilo nejlepší lihoviny

 

Poslední březnový víkend proběhla v tělocvičně školy v Kníničkách u Brna akce s názvem Kníničské lihobraní. Jde o soutěž domácích lihovin, jež se koná teprve čtvrtým rokem, ale těší se veliké oblibě. Akci pořádalo sdružení Sopka (sdružení občanů a přátel Kníniček) pod vedením manželů Keprtových.

 

4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_01_JTNápad uspořádat soutěž vznikl z hecu jen tak pro zábavu. Soutěž nemá zatím velkou tradici. Letos se přihlásilo sedm soutěžících. Vloni jich bylo o tři více. Jak podotkl jeden z účastníků, je to možná kvůli tomu, že je ve brněnské části Kníničky málo velkých zahrad. Ve starých Kníničkách se byly kdysi rozlehlé zahrady. Bohužel však musely být zatopeny při budování brněnské přehrady.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_02_JT

 

Podmínkou účasti v soutěži byl věk přihlášených vyšší než 18 let. Nejstarším soutěžícím byl osmedsátník z Bystrce. Soutěžící byli pod dozorem dvou porot. Jednu tvořili odborníci na pálenky z místních pálenic a druhou laici z obecenstva.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_04_JT

 

Hodnotily se čtyři kategorie. Čichem se posuzovalo, zda lihovina voní příjemně a není cítit příliš lihovitě či nějak nepříjemně. U chuti se hodnotila lahodnost, palčivost v ústech a v krku, doznívání - takzvaný ocas a dále nahořklost a ovocný charakter - zda je dobře poznat ovoce, ze kterého lihovina pochází. Kritériem harmonie se určovalo, jak jsou sladěny všechny vjemové pocity uvedených parametrů. Každému hodnotícímu kritériu se přidělovalo od 1 do 5 bodů, kdy pětka byla nejvíce.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_09_JT

 

Degustátoři po celý čas ochutnávky nevěděli, o jaký druh pálenky se jedná - to vše měli poznat a ohodnotit. Každý ze soutěžících donesl po dvou půllitrech lihoviny. Jednu pro porotu, druhou pro dražbu, ovšem pouze v případě vítězství.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_15_JT

 

Degustátoři poznali v soutěžních vzorcích slivovici, hruškovici a meruňkovici. Obě poroty se shodly na dvou prvních místech, tudíž vítězové byli dva. Stali se jimi paliči Štercl a Filla, který vyhrál i dva předchozí ročníky soutěže.

 

Pro zpestření celé akce hrála k poslechu a tanci country skupina Zimour. Nechyběla ani výuka country tanců pod vedením Ivana Bartůňka.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_18_JT

 

I přesto, že počet účastníků soutěže možná nenaplnil představy pořadatelů, lidé se příjemně bavili, popíjeli víno a pivo a účastnili se bohaté tomboly. Někteří na lihobraní přišli v dobových kostýmech - kovbojských oblecích a klobouku.


Pálíte doma lihoviny? Nebo jste více zaměření na likéry či víno? 

 

text Jakub Třeštík, Síma, foto Jakub Třeštík, BrNovinky

 

4. Kníničské lihobraní určilo nejlepší lihoviny

uvod_4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_11_JT4. Kníničské lihobraní určilo nejlepší lihoviny

 

Poslední březnový víkend proběhla v tělocvičně školy v Kníničkách u Brna akce s názvem Kníničské lihobraní. Jde o soutěž domácích lihovin, jež se koná teprve čtvrtým rokem, ale těší se veliké oblibě. Akci pořádalo sdružení Sopka (sdružení občanů a přátel Kníniček) pod vedením manželů Keprtových.

 

4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_01_JTNápad uspořádat soutěž vznikl z hecu jen tak pro zábavu. Soutěž nemá zatím velkou tradici. Letos se přihlásilo sedm soutěžících. Vloni jich bylo o tři více. Jak podotkl jeden z účastníků, je to možná kvůli tomu, že je ve brněnské části Kníničky málo velkých zahrad. Ve starých Kníničkách se byly kdysi rozlehlé zahrady. Bohužel však musely být zatopeny při budování brněnské přehrady.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_02_JT

 

Podmínkou účasti v soutěži byl věk přihlášených vyšší než 18 let. Nejstarším soutěžícím byl osmedsátník z Bystrce. Soutěžící byli pod dozorem dvou porot. Jednu tvořili odborníci na pálenky z místních pálenic a druhou laici z obecenstva.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_04_JT

 

Hodnotily se čtyři kategorie. Čichem se posuzovalo, zda lihovina voní příjemně a není cítit příliš lihovitě či nějak nepříjemně. U chuti se hodnotila lahodnost, palčivost v ústech a v krku, doznívání - takzvaný ocas a dále nahořklost a ovocný charakter - zda je dobře poznat ovoce, ze kterého lihovina pochází. Kritériem harmonie se určovalo, jak jsou sladěny všechny vjemové pocity uvedených parametrů. Každému hodnotícímu kritériu se přidělovalo od 1 do 5 bodů, kdy pětka byla nejvíce.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_09_JT

 

Degustátoři po celý čas ochutnávky nevěděli, o jaký druh pálenky se jedná - to vše měli poznat a ohodnotit. Každý ze soutěžících donesl po dvou půllitrech lihoviny. Jednu pro porotu, druhou pro dražbu, ovšem pouze v případě vítězství.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_15_JT

 

Degustátoři poznali v soutěžních vzorcích slivovici, hruškovici a meruňkovici. Obě poroty se shodly na dvou prvních místech, tudíž vítězové byli dva. Stali se jimi paliči Štercl a Filla, který vyhrál i dva předchozí ročníky soutěže.

 

Pro zpestření celé akce hrála k poslechu a tanci country skupina Zimour. Nechyběla ani výuka country tanců pod vedením Ivana Bartůňka.4_Kninicske_lihobrani_Kninicky_27032010_18_JT

 

I přesto, že počet účastníků soutěže možná nenaplnil představy pořadatelů, lidé se příjemně bavili, popíjeli víno a pivo a účastnili se bohaté tomboly. Někteří na lihobraní přišli v dobových kostýmech - kovbojských oblecích a klobouku.


Pálíte doma lihoviny? Nebo jste více zaměření na likéry či víno? 

 

text Jakub Třeštík, Síma, foto Jakub Třeštík, BrNovinky

 

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze