Nové Dožínkové pivo.
Starobrno a Heineken nezahálí. Při každé vhodné příležitosti uvádějí na trh speciální pivo. Další na řadě je Dožínkové pivo, které si gurmáni mohou vychutnat už ve středu 25. srpna 2010 v 800 restauracích a výčepech po celé České republice. Dožínkový speciál ze skupiny Heineken nyní uvařili v Královském pivovaru v Krušovicích.
„Pro milovníky speciálů jsme nyní připravili nefiltrovanou dvanáctku z pšeničného sladu, svrchně kvašenou. Vedle pšeničného sladu jsme použili i ječný světlý a karamelový slad a kvašením za specifických podmínek jsme dosáhli lehké ovocné, mírně nakyslé sladové a příjemně kvasničné chuti s nádechem hřebíčku, a velmi jemné hořkosti. Vařením Dožínkového piva se vracíme k 200 let starým pivovarským tradicím,“ popisuje novinku Tomáš Kosmák, vrchní sládek a manažer Královského pivovaru Krušovice.
Dožínkové pivo má obsah alkoholu 4,6 procenta a dosahuje stupňovitosti 11,8°. Díky tomu, že je nefiltrované, tvoří kvasinky typický zákal. Pěnu má hustou, krémově bílou a celkově příjemnou chutí a barvou přímo láká k osvěžení v závěru léta. Čepovat se bude již od zítřka, 25. srpna, pouze do vyčerpání zásob 700 hektolitrů sudového piva, k dostání bude ve zhruba osmi stovkách restaurací a dalších gastronomických zařízeních Heinekenu Česká republika ve třech stovkách měst a vesnic po celé republice.
Při přípravě nového speciálu vycházeli technologové ze zkušeností kolegů z pivovaru Kaltenhausen v Rakousku. Nová šarže byla vařena na automatické varně v plném ručním režimu, kde mohli zúročit krušovičtí specialisté svůj um a zkušenosti. Zákvas byl proveden po propagaci speciálního kmene svrchních kvasinek dodaných právě z pivovaru Kaltenhausen a na správný průběh celého procesu kvašení dohlíželi technologové Petr Bednář a Jan Krob.
Pšeničné pivo mělo na našem území poměrně dlouhou tradici, ale v polovině 19. století jej postupně vytlačilo pivem typu světlý ležák. Pšeničná piva, tzv. weizenbiery, pocházejí zejména z Bavorska a části Rakouska, kde tradice tohoto typu piva přetrvala ve velké míře dodnes. I proto se zde krušovičtí inspirovali a učili.
Marián K., brnovinky, zdroj a foto Heineken ČR
Kategorie: gurmán Brno Zobrazeno: 5696
Nové Dožínkové pivo.
Starobrno a Heineken nezahálí. Při každé vhodné příležitosti uvádějí na trh speciální pivo. Další na řadě je Dožínkové pivo, které si gurmáni mohou vychutnat už ve středu 25. srpna 2010 v 800 restauracích a výčepech po celé České republice. Dožínkový speciál ze skupiny Heineken nyní uvařili v Královském pivovaru v Krušovicích.
„Pro milovníky speciálů jsme nyní připravili nefiltrovanou dvanáctku z pšeničného sladu, svrchně kvašenou. Vedle pšeničného sladu jsme použili i ječný světlý a karamelový slad a kvašením za specifických podmínek jsme dosáhli lehké ovocné, mírně nakyslé sladové a příjemně kvasničné chuti s nádechem hřebíčku, a velmi jemné hořkosti. Vařením Dožínkového piva se vracíme k 200 let starým pivovarským tradicím,“ popisuje novinku Tomáš Kosmák, vrchní sládek a manažer Královského pivovaru Krušovice.
Dožínkové pivo má obsah alkoholu 4,6 procenta a dosahuje stupňovitosti 11,8°. Díky tomu, že je nefiltrované, tvoří kvasinky typický zákal. Pěnu má hustou, krémově bílou a celkově příjemnou chutí a barvou přímo láká k osvěžení v závěru léta. Čepovat se bude již od zítřka, 25. srpna, pouze do vyčerpání zásob 700 hektolitrů sudového piva, k dostání bude ve zhruba osmi stovkách restaurací a dalších gastronomických zařízeních Heinekenu Česká republika ve třech stovkách měst a vesnic po celé republice.
Při přípravě nového speciálu vycházeli technologové ze zkušeností kolegů z pivovaru Kaltenhausen v Rakousku. Nová šarže byla vařena na automatické varně v plném ručním režimu, kde mohli zúročit krušovičtí specialisté svůj um a zkušenosti. Zákvas byl proveden po propagaci speciálního kmene svrchních kvasinek dodaných právě z pivovaru Kaltenhausen a na správný průběh celého procesu kvašení dohlíželi technologové Petr Bednář a Jan Krob.
Pšeničné pivo mělo na našem území poměrně dlouhou tradici, ale v polovině 19. století jej postupně vytlačilo pivem typu světlý ležák. Pšeničná piva, tzv. weizenbiery, pocházejí zejména z Bavorska a části Rakouska, kde tradice tohoto typu piva přetrvala ve velké míře dodnes. I proto se zde krušovičtí inspirovali a učili.
Marián K., brnovinky, zdroj a foto Heineken ČR