brnovinky

Přepnout do PC verze

Itálie i pro celiaky - La Strada restaurant a Pizza taxi Brno

608_115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_25Vůně moře, teplé kraje, čerstvé saláty, křupavá pizza. To jsou komodity, které si lidé užívají na svých dovolených. Mohou však i v Brně, když zavítají do restaurantu La Strada na Kounicově ulici. Nejen na pizze si však mohou pochutnat i doma – díky Pizza taxi. Itálii na talíři ale ocení i ti, pro které byla dlouho tabu – celiaci. Bezlepkovou pizzu zapijí například bezlepkovým pivem. Kuchyni La Strady a rozvoz pizzy z přípravny BUF brnovinkám představil majitel Vladimír Pálenský.


Restaurace a Pizzerie La Strada, Pizza taxi
Kounicova 291/53, Brno-Veveří, rezervace na tel.: 773 222 211

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_072Kdy vás gastronomie oslovila?

Od 90. let, kdy se mohu toulat po světě jsem viděl, jak to funguje jinde, a to mě inspirovalo k otevření La Strady, a později i k rozšíření služeb o rozvoz pizzy a přípravny BUF – dobroty do minuty. Dříve jsem provozoval restaurační zařízení bez kuchyně, ale zhruba před pěti lety jsme otevřeli restauraci a rozvoz. Nevystudoval jsem tento obor, proto jsem se obklopil odborníky, dnes tomu dávám další směr, tak jak to jen jde.

Kuchyně vašeho podniku je zaměřena na jih, co vás k tomu vedlo?

Itálie mi byla nejvíce blízká, asi jako většině Čechům. Kromě toho je italská kuchyně poměrně jednoduchá na přípravu, pizza je fenoménem. Aby byla kuchyně vytížena co nejvíce, zahájil jsem také přípravu pizzy, která chutná skoro všem. Restaurace má chvíle, kdy hosté chodí, a naopak, kdy chodí méně. Proto jsme začali pizzu rovněž rozvážet. Ale záhy jsem zjistil, že jeden provoz na rozvoz pizzy a dalších jídel nestačí. Proto vznikl BUF na Rooseveltově ulici.

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_34BUF něco znamená? Je to zkratka?

Není to nic složitého ani tajemného, název je odvozen od slova bufet.

Dá se přivézt k zákazníkovi vše – každé jídlo z vaší nabídky?

Je mnoho pokrmů, které autem vozit nelze. Některá jídla chutnají skvěle na talíři, ale pokud je vložíme do termoboxu, změní úplně chuť a svoji konzistenci. Vhodné pokrmy na rozvoz „ladíme“. Vozíme těstoviny, různé druhy rizota, pizzy. To jsou pokrmy, jejichž chuť a vzhled se vložením do boxu moc nezmění. Nejvíce dominuje pizza. 90 % objednávek je právě na ni.

Rozvážíme ale také bagety včetně zapečených panini a saláty. Rozvážené jídlo se však nevyrovná pokrmu, který podáme hostu z kuchyně rovnou na stůl. Je kuchařské umění jídlo připravit tak, aby rozvozem trpělo co nejméně a k zákazníkovi se dostalo v té správné chuti i konzistenci.

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_12Kam nejdál s pizzou jezdíte?

Především po Brně a okolí. Máme rozděleny oblasti, kam vozíme jen za určitých okolností. Do středu Brna vozíme zadarmo, pokud je to dál, zákazník si připlácí za dopravu 30 či 50 korun – například do Bystrce. Do ještě vzdálenějších oblastí požadujeme objednávku alespoň za 500 korun. S jednou pizzou tam jet nemůžeme. Pokud si někdo objedná 20 pizz, dovezeme je třeba až do vzdálenosti delší než 50 km, pokud si zákazník připlatí za cestu.

Jste jedni z mála, kteří se zabývají také bezlepkovou dietou a vegetariánskou kuchyní, jaké mají celiaci a vegetariáni možnosti?

Co se týče bezlepkové diety, jsme snad jediná restaurace tohoto typu v Brně. Chtěli jsme tím vyjít vstříc celiakům. Tito lidé k nám chodí hodně a bezlepková pizza jim chutná. Trvalo nám však dlouho, než jsme přišli na recept, jak dělat bezlepkové těsto. Není jednoduché, aby těsto drželo, netrhalo se. Myslím, že k nám chodí možná i více než 10 % hostů, kteří konzumují bezlepkové potraviny.

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_19Pizza se za čas může omrzet, mohou u vás celiaci ochutnat i jiná jídla?

Určitě ano, nabízíme například bezlepkové těstoviny. Máme i další pokrmy, kde lepek není. Například rýži, saláty. Můžeme celiakům zaručit, že nebudou lepkem kontaminováni.

Kde sháníte čerstvé suroviny v zimě? Používáte polotovar - hotové těsto na pizzu?

Těsto na pizzu si připravujeme sami. Česko je na tom, coby střed Evropy, se zásobováním čerstvými surovinami v zimě špatně. Mouku bereme standardně od českého dodavatele, italská mouka je stejná jako česká. Snažíme se vybírat především chutné ovoce a zeleninu z českých zdrojů.

Měníte podle ročního období svoji nabídku?

Ano, každý měsíc připravujeme novou nabídku – i podle aktuálně dostupných čerstvých surovin. Máme celoroční jídelní lístek, ale ten měsíční pravidelně obměňujeme, aby si lidé mohli pochutnat na jídlech zcela nových.

Na co se mohou ještě zákazníci těšit ?

V současné době připravujeme nový jídelní lístek, kde dostanou prostor Bio produkty, především maso odebírané od konkrétních biofarem. Chceme dát zákazníkovi možnost zvolit si mezi nabídkou masa konvenčního či masa s doloženým původem od biofarmářů z nejbližšího okolí.

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_35Dobré jídlo je potřeba zapít dobrým pitím, máte nějaké středomořské speciality?

Hostům naléváme dobrá vína z Moravy, Itálie, ale i jiných zemí. Pro ty, kteří mají rádi lyžování v italských Dolomitech, máme připraveno Bombardino, což je známý dolomitský drink. Pro celiaky je u nás k dispozici první české bezlepkové pivo Celia. Točíme belgické pivo Stella Artois, pšeničné bílé Hoegaarden a nealkoholické Staropramen.

Máte nějaké degustátory, kteří nové receptury testují?

Na víno zde máme specialistu – proškoleného sommeliera, který se o nabídku vína stará a je za něj zodpovědný. Za produkty z kuchyně je zodpovědný šéfkuchař, který z vlastních nápadů, zkušeností a ve spolupráci s ostatními vytváří nové pokrmy a pochopitelně je i zkouší, než se vydají z kuchyně za zákazníkem.

180_Autogramiada_Zdenek_Pohlreich_Knihy_Dobrovsky_Brno_11112010_IMG_2825_MKProslýchá se, že k vám míří Zdeněk Pohlreich.

Snažíme se neustále vylepšovat umění našich kuchařů. Pan Pohlreich je určitě člověk, který má mnoho kuchařů pořád co učit. Nejen proto jsme ho k nám pozvali.

V tomto případě však nejde o natáčení známého pořadu „Ano, šéfe.“ Pana Pohlreicha jsme pozvali pouze za účelem proškolení našich i námi pozvaných kuchařů z vybraných provozoven.

Při jeho show si přijdou na své také naši hosté, zároveň u nás společně odstartujeme vzdělávací programy v oblasti stravování.

Vzpomínáte na nějakou zajímavou historku z oblasti gastronomie?

115_La_Strada_restaurant_Kounicova_53_Brno_1_28Připravovali jsme na zakázku dvoumetrovou pizzu. Museli jsme ji skládat z více kusů, nevešla by se nám do pece. Abychom ji vůbec převezli, skládali jsme ji přímo do nákladového prostoru přistaveného nákladního auta.

Co byste vzkázal čtenářům brnovinek a vašim hostům?

Ať se přijdou do La Strady podívat a hlavně ochutnat, rádi je s naším příjemným a proškoleným personálem přivítáme!

Restaurace a Pizzerie La Strada
pizza, italská kuchyně, bezlepková a vegetariánská pizza, belepkové pivo
Kounicova 291/53, Brno-Veveří
, rezervace na tel.: 549 240 005, 773 222 211
webové strany La Strada
TROL 29, 32, 34, 36, 38, 39 - zastávka Sušilova


Pizza taxi - rozvoz pizzy, kebabu, panini a jídel, BUF - dobroty do minuty
rozvoz pizzy a jídel
Rooseveltova 584/9, Brno-Město, objednávky rozvozu na tel.: 777 222 211, 775 222 211
webové strany Pizza taxi

PR, text MaK., brnovinky, foto La Strada

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze