brnovinky

Přepnout do PC verze

Je syrové mléko zdravé? Vědci z Brna odpoví

Syrové mléko z prodejních automatů se v průběhu loňského roku stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo vědcům z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, a proto se jeho kvalitou začali zabývat v rámci svého výzkumu. Na svět tak přišel informační leták "Syrové mléko – chutně a bezpečně."


Výrobci mléka pomocí mlékomatů nabádají veřejnost ke konzumaci čerstvého mléka. Je ale takové mléko bezpečné? Na to odpovídají vědci.

Profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s doktorem Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, se podílela na tvorbě nového informačního letáku pro spotřebitele. Leták vydává Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství a nyní je připraven k distribuci. Oba vědci jsou rovněž členové Vědeckého výboru veterinárního.

Informační leták si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace syrového mléka, i o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Podle letáku mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz.

mleko_infoletak„Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci,“ uvádějí autoři letáku. Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů. Je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí. Proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřit a dodržet další zásady. Obsah vitamínů se tepelným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent. Nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek, například bioaktivních peptidů snižujících krevní tlak, se jím nezmění.

Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměru Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců budou zveřejněny jeho výsledky.

Již v červenci bylo v rámci tohoto výzkumu dotazníkovým šetřením zjištěno, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech – 47 procent dotázaných mléko tepelně neupravuje, 30 % nedodržuje doporučenou dobu pro konzumaci. Všichni dotázaní pak uvedli, že mléko z automatů po stočení přepravují ve vyšších než doporučených teplotách.

Mléko doma převařte, vypijte do dvou dnů

Mlékomaty udržují mléko při teplotě do 4 °C a tato teplota by se při transportu do domácnosti neměla zvýšit víc než na dvojnásobek. To zejména platí, pokud je doba transportu delší než jedna hodina. Doma je potřeba mléko co nejdříve převařit. K tomu jsou nejvhodnější speciální dvouplášťové hrnce na mléko - mlékovary, které akusticky signalizují okamžik ukončení požadovaného tepelného ošetření mléka. Poté se má mléko vychladit a opět umístit do chladničky. Jen takto ošetřené mléko lze použít například k výrobě domácího jogurtu. Převařené mléko a výrobky z něj je nejlépe zkonzumovat do 48 hodin od nákupu.

ilustrační foto MaK., brnovinky, zdroj VFU Brno

{linkr:related;keywords:vfu;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Je syrové mléko zdravé? Vědci z Brna odpoví

Syrové mléko z prodejních automatů se v průběhu loňského roku stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo vědcům z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, a proto se jeho kvalitou začali zabývat v rámci svého výzkumu. Na svět tak přišel informační leták "Syrové mléko – chutně a bezpečně."


Výrobci mléka pomocí mlékomatů nabádají veřejnost ke konzumaci čerstvého mléka. Je ale takové mléko bezpečné? Na to odpovídají vědci.

Profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s doktorem Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, se podílela na tvorbě nového informačního letáku pro spotřebitele. Leták vydává Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství a nyní je připraven k distribuci. Oba vědci jsou rovněž členové Vědeckého výboru veterinárního.

Informační leták si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace syrového mléka, i o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Podle letáku mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz.

mleko_infoletak„Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci,“ uvádějí autoři letáku. Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů. Je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí. Proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřit a dodržet další zásady. Obsah vitamínů se tepelným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent. Nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek, například bioaktivních peptidů snižujících krevní tlak, se jím nezmění.

Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměru Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců budou zveřejněny jeho výsledky.

Již v červenci bylo v rámci tohoto výzkumu dotazníkovým šetřením zjištěno, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech – 47 procent dotázaných mléko tepelně neupravuje, 30 % nedodržuje doporučenou dobu pro konzumaci. Všichni dotázaní pak uvedli, že mléko z automatů po stočení přepravují ve vyšších než doporučených teplotách.

Mléko doma převařte, vypijte do dvou dnů

Mlékomaty udržují mléko při teplotě do 4 °C a tato teplota by se při transportu do domácnosti neměla zvýšit víc než na dvojnásobek. To zejména platí, pokud je doba transportu delší než jedna hodina. Doma je potřeba mléko co nejdříve převařit. K tomu jsou nejvhodnější speciální dvouplášťové hrnce na mléko - mlékovary, které akusticky signalizují okamžik ukončení požadovaného tepelného ošetření mléka. Poté se má mléko vychladit a opět umístit do chladničky. Jen takto ošetřené mléko lze použít například k výrobě domácího jogurtu. Převařené mléko a výrobky z něj je nejlépe zkonzumovat do 48 hodin od nákupu.

ilustrační foto MaK., brnovinky, zdroj VFU Brno

{linkr:related;keywords:vfu;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze