brnovinky

Přepnout do PC verze

Komu se nelení, půllitr se zelení - Zelené pivo vítá Velikonoce

608_Zelene_pivo_uprOrosené zelené půllitry letos posedmé v řadě přivítají Velikonoce. Pípy se Zeleným pivem se roztočí jako každoročně na Zelený čtvrtek. Ten letošní připadá na 5. dubna. Zelené pivo je dostupné po celé republice. Letos jej vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht se svým týmem navařil o 700 hektolitrů víc.


180_Zelene_pivo_na_Zeleny_ctvrtek_Brno_IMG_1771_01042010_MKZelené pivo letos v pivovaru Starobrno uvařil sám jeho autor, který ho vymyslel a před sedmi lety uvedl v život: vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A uvařil jej dost - o 700 hektolitrů více než vloni. K výrobě sládci použili kvalitní vodu, ječný slad vyrobený z nejlepšího moravského ječmene a nejjakostnější žatecký chmel.

Složení bylinného výluhu tajemstvím

Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí – a Petr Hauskrecht recepturu podle vlastních slov střeží jako „oko v hlavě“.

Třináctistupňové Zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 % se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1° C v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz, který milují statisíce lidí v celé republice.

Hospodu, kde se Zelené čepuje, štamgasti poznají podle plakátů, nálepek, plakety na pípě i stojánků na stolech. Seznam všech hospod bude dále včas viset na webových stránkách Zeleného piva.

Zelené prvně v roce 2006

Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Petr Hauskrecht poprvé v roce 2006. „Splnil jsem si sen a realizoval nápad, který jsem přivezl z cest po jižní Evropě. Šel jsem tehdy s kůží na trh. Speciální pivo s netypickou barvou a unikátní chutí tehdy bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ vzpomíná na zrod Zeleného Petr Hauskrecht.

Letošní rekord: 6000 hl

Originální specialita a spojitost s jarem ovšem zafungovaly znamenitě a okamžitě. Zelené pivo si rok od roku získávalo nové a nové příznivce, takže z původních 80 hektolitrů v roce 2006 se množství navařeného piva vyšplhalo až na letošních rekordních 6000 hektolitrů.

180_Zelene_pivo_2012Dnes si Velikonoce bez Zeleného piva mnozí Brňané snad ani nedovedou představit. Patří ke svátkům jara stejně neodmyslitelně jako špenát, velikonoční nádivka, barevná vajíčka nebo pomlázka.

Tisíce lidí na Mendláku

Na Zelené se chodí v celé republice, ale přece jen nejvíc příznivců každoročně přiláká tam, kde se vaří, tedy na Mendlovo náměstí. Málokdo by uvěřil tomu, že tisíce a tisíce lidí na zahrádce v Pivovarské restauraci a všude okolo prostě přišly „jenom“ kvůli pivu. Ochutnáte letošní Zelené i vy?

MaK., brnovinky, zdroj Heineken

{linkr:related;keywords:pivo;limit:8;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Komu se nelení, půllitr se zelení - Zelené pivo vítá Velikonoce

608_Zelene_pivo_uprOrosené zelené půllitry letos posedmé v řadě přivítají Velikonoce. Pípy se Zeleným pivem se roztočí jako každoročně na Zelený čtvrtek. Ten letošní připadá na 5. dubna. Zelené pivo je dostupné po celé republice. Letos jej vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht se svým týmem navařil o 700 hektolitrů víc.


180_Zelene_pivo_na_Zeleny_ctvrtek_Brno_IMG_1771_01042010_MKZelené pivo letos v pivovaru Starobrno uvařil sám jeho autor, který ho vymyslel a před sedmi lety uvedl v život: vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A uvařil jej dost - o 700 hektolitrů více než vloni. K výrobě sládci použili kvalitní vodu, ječný slad vyrobený z nejlepšího moravského ječmene a nejjakostnější žatecký chmel.

Složení bylinného výluhu tajemstvím

Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí – a Petr Hauskrecht recepturu podle vlastních slov střeží jako „oko v hlavě“.

Třináctistupňové Zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 % se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1° C v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz, který milují statisíce lidí v celé republice.

Hospodu, kde se Zelené čepuje, štamgasti poznají podle plakátů, nálepek, plakety na pípě i stojánků na stolech. Seznam všech hospod bude dále včas viset na webových stránkách Zeleného piva.

Zelené prvně v roce 2006

Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Petr Hauskrecht poprvé v roce 2006. „Splnil jsem si sen a realizoval nápad, který jsem přivezl z cest po jižní Evropě. Šel jsem tehdy s kůží na trh. Speciální pivo s netypickou barvou a unikátní chutí tehdy bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ vzpomíná na zrod Zeleného Petr Hauskrecht.

Letošní rekord: 6000 hl

Originální specialita a spojitost s jarem ovšem zafungovaly znamenitě a okamžitě. Zelené pivo si rok od roku získávalo nové a nové příznivce, takže z původních 80 hektolitrů v roce 2006 se množství navařeného piva vyšplhalo až na letošních rekordních 6000 hektolitrů.

180_Zelene_pivo_2012Dnes si Velikonoce bez Zeleného piva mnozí Brňané snad ani nedovedou představit. Patří ke svátkům jara stejně neodmyslitelně jako špenát, velikonoční nádivka, barevná vajíčka nebo pomlázka.

Tisíce lidí na Mendláku

Na Zelené se chodí v celé republice, ale přece jen nejvíc příznivců každoročně přiláká tam, kde se vaří, tedy na Mendlovo náměstí. Málokdo by uvěřil tomu, že tisíce a tisíce lidí na zahrádce v Pivovarské restauraci a všude okolo prostě přišly „jenom“ kvůli pivu. Ochutnáte letošní Zelené i vy?

MaK., brnovinky, zdroj Heineken

{linkr:related;keywords:pivo;limit:8;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze