brnovinky

Přepnout do PC verze

O houbách se mi i zdá. Říká Drahomíra Sukupová z brněnského Mykologického klubu

320_Houby_Drahomira_Sukupova_Mykologicky_klub_Brno_102010_P1010346

V červnu 2010 rostlo hodně hřibů i v Brně.

Hlavní houbařská sezóna pomalu končí. Houby ale rostou prakticky po celý rok. Objevuje se však stále mnoho otrav kvůli nedostatečným znalostem hub. V lesích se také občas vyskytují nové druhy hub. Na co by si měli dát houbaři pozor a jaké jedlé houby lze snadno zaměnit za nedobré až jedovaté? Dají se houby sbírat v zimě? A je hub stále více nebo z našich lesů postupně mizí? Na tyto i další otázky brnovinkám odpovídala Drahomíra Sukupová, členka brněnského Mykologického klubu.

 

Kdy jste přišla sama prvně do styku s houbami?

Bylo to úplně v dětství. Nikdo se mnou nechodil do lesa a já tam pořád lítala. Vzpomínám, kdy jsem si ve čtvrté třídě vybavila, že jedovatá houba smrdí a jedlá voní a s tímto šla do lesa. Našla jsem tam krásného křemenáče, čichala jsem k němu, ale nevoněl mi, tak jsem ho vyhodila. Nasbírala jsem jiné houby, které hezky voněly a když jsem je přinesla domů, tak mně je tatínek vyhodil a koupil mi první malý atlas hub. Ten jsem studovala. Ještě ho mám schovaný.

 

A proto jste se i stala členkou Mykologického klubu?

Vstoupila jsem do České mykologické společnosti a tam se dozvěděla, že je v Moravském zemském muzeu houbařská poradna, kde odborníci také přednáší. V Brně v té době žádný houbařský klub nebyl. Dohodla jsem se s kamarádem a založili jsme Mykologický klub. Líbí se mi, že na malých městech nebo dědinách mají lidé mykologické kluby a kroužky a pořádají různé akce. V Brně podobná činnost neexistovala, tak jsem dala dohromady pár lidí a začala pořádat výstavy. Postupně se nabalují další lidé, které to baví. I desetileté děti mi dávají své e-maily, abych je o mykologických akcích informovala.

 

Kolik druhů hub roste v České republice?

Strašně moc, přesně vám to neřeknu. Může to být odhadem přes dva tisíce.

 

Houby_Drahomira_Sukupova_Mykologicky_klub_Brno_102010_P1010351

Z hřibu dubového je úžasná smetanová omáčka s knedlíkem.

Jak to dnes s houbami je? Rostou více nebo z lesů mizí?

Je to velice zajímavé, protože houby mají vždy nějaký specifický růst. Některé mají rády vlhko a teplo, jiné zase chladnější počasí. Jednu dobu nerostla například Liška obecná, známá také pod názvem kuřátka. Úplně z lesů vymizela. Jak je čistější vzduch, kuřátka se zase objevují.

 

Objevují se u nás i nové druhy?

Ano, objevují. Jak bylo tepleji, začaly více růst vzácnější teplomilné hřiby. V České republice se po několik let rozšiřuje například Květnatec Archerův. Je to zajímavá červená houba, vypadá jako mořská hvězdice. Má asi pět chapadýlek, na kterých jsou zelené fleky a smrdí. Houba na sebe láká mouchy, je příbuzná Hadovky smrduté, která rovněž roste z vajíčka. Květnatec pochází z Tasmánie a není jedlý.

 

Dávají si dnes lidé na houby a otravy s nimi spojené větší pozor?

Na to je odborníkem Vladimír Antonín - přední mykolog z Moravského zemského muzea. Když se někdo houbami otráví, tak ho v noci vzbudí a Vladimír určuje, z čeho otrava byla. Říkal mi, že letos bylo otrav hodně, každý týden několik. Nebývá to ale vždy z muchomůrky, ale třeba i ze špatného skladování.  Někdo může mít také problém se žlučníkem.

 

Jaká je při otravě houbami nejlepší první pomoc, když není hned nablízku zdravotník?

Hodně rychle se vyzvracet a v každém případě vyhledat lékaře.

 

Které jedovaté houby lidé často zaměňují s jedlými?

Někteří lidé zaměňují žampion s muchomůrkou bílou hlíznatou. Lidé si myslí, že dobře poznají Čirůvku májovku, což je výborná jedlá houba, ale klidně si místo ní do košíku dají podobnou a stejně vonící Závojenku olovnatou, která je ale smrtelně jedovatá. Májovka roste na jaře na krajích lesů a pod stromy, kdežto závojenka v lesích.

 

Houby_Drahomira_Sukupova_Mykologicky_klub_Brno_102010_P1020174

Začínají zase růst i lišky obecné, neboli kuřátka - ideál na kulajdu.

Dají se houby sbírat v každém ročním období?

To víte, že ano. S kamarádkou jsme šly sbírat houby 31. prosince. Potom nám zapadly a už jsme je nemohly pod sněhem najít. V zimě, i když mrzne, rostou houby, kterým to vůbec nevadí. Je to například Hlíva ústřičná, Penízovka sametonohá, Ucho Jidášovo, které když mrzne a trošku se oteplí, je zase jako čerstvé.

 

Za jakých podmínek se houbám nejlépe roste?

Určitě za vlhka, tepla a říká se, že při úplňku. Když zaprší, neznamená to, že hned druhý den můžete na houby, ale až tak za týden nebo 14 dní. To je pak nejlepší.

 

V jakých typech lesů rostou houby nejčastěji?

Každá houba potřebuje jiné prostředí. Některé mají symbiózy, to znamená, že rostou jen v dubovém lese, jiné zase ve smrkovém nebo pod břízou.

 

Jak houby správně po příchodu z lesa uchovat?

Musíte mít vzdušný košíček, eventuelně plátěnou tašku. Houby se nesmí zapařit, mohlo by dojít k otravě kvůli hnilobnému procesu. Nejdříve se očistí, aby nebyly moc špinavé. Když se hned nespotřebují, dají se usušit, zamrazit nebo uvařit. Někdo je i sterilizuje ve sladkokyselém nálevu nebo je napřed podusí a sterilizuje dušené.

 

Prozradíte váš oblíbený houbařský recept?

Já a má rodina máme nejraději hříbkovo-smetanovou omáčku s knedlíkem. Jedna z nejchutnějších hub je , alespoň podle mě, Muchomůrka růžovka neboli Masák. Je z něj výborná polévka, jako držková. Výborný je i smažený masák nebo praženice a guláš.

 

Houby_Drahomira_Sukupova_Mykologicky_klub_Brno_102010_P1020298

Hříbky je nutno spočítat, očistit a hlavně se pochlubit kamarádům.

Které další výtečné houby houbaři neprávem opomíjejí?

Jsou to takové, které se musí sbírat opatrně a musíte je znát. Jsou to pařezovky, ale hrozí, že je jich v lese hodně podobných jedovatých. Masák je velmi dobrá houba, ale musíte ji také dobře znát. Vypadá jako muchomůrka, ale růžoví. Musíte sbírat jen muchomůrku, která růžoví, protože hned vedle ní je ta, co nerůžoví – Muchomůrka šedivka, která je sice jedlá, ale není tak dobrá. Navíc je moc podobná Muchomůrce tygrované, která je ale smrtelně jedovatá. I na růžovku se musí dávat pozor. Když roste, je jí plný les.

 

Obsahují houby také něco zdravého, vitamíny a minerály? Jakou mají výživovou hodnotu?

Vždy se říkalo, že houby nic neobsahují. Mám různé knížky, které uvádějí, že je v nich hodně vitamínů a minerálů. Byla jsem i na několika přednáškách, kde jsem se dozvěděla, jaké mají houby léčivé vlastnosti. Odborníci objevili, že například v Hlívě ústřičné, Šitake, jsou protirakovinové složky. Hlíva má také omlazující účinky. Houby jsou dietní, ale není dobré je podle pana Vágnera moc smažit - kvůli otravám. Není to pro houby až tak dobrá úprava a spíše se doporučuje houby vařit nebo zapékat.

 

Co říkáte na žampiony v konzervách?

Každá konzerva má éčka. Žampion má v sobě ještě něco, co zase až tak moc neškodí, ale neměli bychom ho jíst moc a v žádném případě syrový. Nehodí se proto třeba do salátu.

 

Houby_Drahomira_Sukupova_Mykologicky_klub_Brno_102010_P1020457

V košíku kuřátka a vzácný stroček trubkovitý - vhodný do Kuby.

Jezdíte na houby i do zahraničí?

Sbírám houby všude, kde jsem. Vždy se dívám, kde rostou. Na kole je to nejhorší. Když vidím houbu, tak zabrzdím.

 

Máte i houbové sny?

Ano. Když jdu do lesa a hodně sbírám houby. Potom, když zavřu oči, pořád sbírám houby.

 

Co na závěr vzkázat houbařům a čtenářům brnovinek?

Sbírat můžu jen to, co stoprocentně znám. U čeho mám byť jen malinkou pochybnost, nemohu to brát nebo si skočím do houbařské poradny. Tam mi řeknou, jestli je houba opravdu jedlá. I proto děláme houbařské výstavy, protože houbaři přijdou a uvědomí si, kolik hub je a že může snadno dojít k záměně. Sbírají například bedly a až na výstavě někdy zjistí, že i některé druhy bedel jsou jedovaté.


text Síma, brnovinky, foto Drahomíra Sukupová

 

{linkr:related;keywords:houby%2C+mykolog;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze