V Moravské vinotéce v Brně to v sobotu 28. listopadu opět žilo. Na účastníky akce Od desíti do šestnácti čekal nelehký úkol v podobě ochutnávky 86-ti vzorků vín od 22 dodavatelů. Jak to vše dopadlo, se dočtete z reportáže BrNovinek.
Již u vchodu do Moravské vinotéky nelze přeslechnout ruch z galerie, nacházející se ve dvoře vinotéky. Přicházíme asi hodinu před ukončením akce a 5-ti hodinové degustování je již na některých účastnících přeci jen znát. K registraci se přihlásilo okolo 70-ti účastníků. Hostesky s úsměvem nalévají vína mladá i stará. K ochutnání jsou i vína slámová, panenská či portské. Svatomartinská vína chyběla, ale jak nám prozradil majitel vinotéky Jakub Adámek, v plánu je speciální ochutnávka právě těchto vín.
Jediným zástupcem zahraničního bílého vína je vzorek číslo 4 - Cuvée Angel Santa Mária 2001, které doputovalo do Moravské vinotéky až z Laguardie ve Španělsku. V průběhu akce probíhá soutěž o anonymní víno a účastníci vyplňují anketu o nejlepší moravská vína výstavy se slosováním o vybraná vína a jiné ceny. Šampioni budou zveřejněni po skončení akce, ale favorité jsou už nyní jasní. Každý návštěvník dostává speciální brožuru obsahující mimo jiné i přehled vystavovaných vín s údaji o původu vína, druhu, obsahu cukru, % alkoholu, kyselin a dalších charakteristik.
Ochutnáváme Chardonnay ze dvou různých oblastí, Sauvignon se znatelným zbytkovým cukrem, Rulandské šedé, Tramín červený a sladkou Pálavu, která se stává mým favoritem.
Přes další bílá vína postupně přecházíme na vína červená. Ta mají více zahraničních zástupců. Nacházím vzorky z oblasti Francie, Portugalska, Španělska, ale i Republiky Jižní Afriky. Velmi zajímavou vůni a chuť připomínající kávu má vzorek číslo 74 – Pinotage 2008 Diemersfontein ze zmíněné RJA. Dornfelder chutná zase lehce po čokoládě.
Ochutnávku zakončujeme Portským vínem, do kterého se při výrobě přidává líh a dosahuje tak 22 % alkoholu.
Čas letí a je tu šestnáctá hodina, kterou Jakub ohlašuje zvonkem. Návštěvníkům dává ještě půl hodiny na dochutnávání vín a s děkováním za účast na akci se s nimi loučí.
Byli jste také degustovat? Máte raději vína moravská nebo zahraniční? Můžete vložit svůj komentář.
text Síma, foto Marián K.
Reportáž sponzoroval Lama Rek, výrobce korkových tácků s plnobarevným potiskem - www.LamaRek.cz
Kategorie: gurmán Brno Zobrazeno: 13112
V Moravské vinotéce v Brně to v sobotu 28. listopadu opět žilo. Na účastníky akce Od desíti do šestnácti čekal nelehký úkol v podobě ochutnávky 86-ti vzorků vín od 22 dodavatelů. Jak to vše dopadlo, se dočtete z reportáže BrNovinek.
Již u vchodu do Moravské vinotéky nelze přeslechnout ruch z galerie, nacházející se ve dvoře vinotéky. Přicházíme asi hodinu před ukončením akce a 5-ti hodinové degustování je již na některých účastnících přeci jen znát. K registraci se přihlásilo okolo 70-ti účastníků. Hostesky s úsměvem nalévají vína mladá i stará. K ochutnání jsou i vína slámová, panenská či portské. Svatomartinská vína chyběla, ale jak nám prozradil majitel vinotéky Jakub Adámek, v plánu je speciální ochutnávka právě těchto vín.
Jediným zástupcem zahraničního bílého vína je vzorek číslo 4 - Cuvée Angel Santa Mária 2001, které doputovalo do Moravské vinotéky až z Laguardie ve Španělsku. V průběhu akce probíhá soutěž o anonymní víno a účastníci vyplňují anketu o nejlepší moravská vína výstavy se slosováním o vybraná vína a jiné ceny. Šampioni budou zveřejněni po skončení akce, ale favorité jsou už nyní jasní. Každý návštěvník dostává speciální brožuru obsahující mimo jiné i přehled vystavovaných vín s údaji o původu vína, druhu, obsahu cukru, % alkoholu, kyselin a dalších charakteristik.
Ochutnáváme Chardonnay ze dvou různých oblastí, Sauvignon se znatelným zbytkovým cukrem, Rulandské šedé, Tramín červený a sladkou Pálavu, která se stává mým favoritem.
Přes další bílá vína postupně přecházíme na vína červená. Ta mají více zahraničních zástupců. Nacházím vzorky z oblasti Francie, Portugalska, Španělska, ale i Republiky Jižní Afriky. Velmi zajímavou vůni a chuť připomínající kávu má vzorek číslo 74 – Pinotage 2008 Diemersfontein ze zmíněné RJA. Dornfelder chutná zase lehce po čokoládě.
Ochutnávku zakončujeme Portským vínem, do kterého se při výrobě přidává líh a dosahuje tak 22 % alkoholu.
Čas letí a je tu šestnáctá hodina, kterou Jakub ohlašuje zvonkem. Návštěvníkům dává ještě půl hodiny na dochutnávání vín a s děkováním za účast na akci se s nimi loučí.
Byli jste také degustovat? Máte raději vína moravská nebo zahraniční? Můžete vložit svůj komentář.
text Síma, foto Marián K.
Reportáž sponzoroval Lama Rek, výrobce korkových tácků s plnobarevným potiskem - www.LamaRek.cz