5000 třicetilitrových sudů čeká na slavnostní pondělí 13. února 2012. Vrcholí masopust. Milovníci speciálních piv mají už podruhé příležitost hodování zapít 12stupňovým nefiltrovaným ležákem s jemně pikantní a výjimečnou chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Pepřové pivo uvařil specialista na speciály a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Prodávat se bude v celé České republice. Vyčerpávající seznam všech 1263 restauračních zařízení, kde se bude Pepřové pivo čepovat, je už v tomto okamžiku ke zhlédnutí na webu „pepřáku“.
Na stolech se objeví stojánky, na dveřích plakáty, na pípě plaketa...Tuto situaci znají všichni štamgasti důvěrně a zažívají ji několikrát ročně. V okamžiku, kdy dostanou na stůl orosený půllitr, má pivo v něm za sebou dlouhou cestu. A jako obvykle do hospody přichází s příběhem, který provázel jeho zrození.
Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky letos dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák s neobvyklou chutí uvařil podruhé v řadě: celkem 1500 hektolitrů, které se jako obvykle rozdělí mezi Čechy a Moravu. Stejně jako loni jím chce uctít masopust, jak sám říká „svátek hojnosti, radosti, dobrého jídla, pití i zábavy, což jsou věci, které by neměly být cizí žádnému člověku“.
Pepřové masopustní pivo sládci ve Velkém Březně, pivovaru skupiny Heineken, kam se řadí i Starobrno, vyrobili tradiční klasickou technologií na dva rmuty z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Speciální pivo dále kvasilo v otevřených kádích a dozrávalo v ležáckých tancích při teplotě 2° C. Díky tomu má masopustní pivo hustou smetanovou pěnu a skvělý říz. Má však i něco navíc: neobvyklou pikantní chuť z extraktu zeleného pepře.
„Pepřové pivo tak skvěle pomáhá dobrému trávení po bujarém hodování, které přece k masopustu patří. Tímto jedinečným pivem chceme přispět k dobré náladě a dát lidem alespoň na chvíli zapomenout na všední starosti,“ konstatuje Petr Hauskrecht.
A s jakým příběhem Pepřové masopustní pivo přichází? Váže se k období masopustu, který trvá poměrně dlouho – od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy pro věřící začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Termín těchto svátků jara je jak známo proměnlivý, nicméně letošní masopustní úterý připadá na 21. února.
Oslavy masopustu jsou velmi staré - a vždycky přály jedlíkům. Všichni si totiž měli užít dostatek všeho před obdobím, kdy ještě není nová úroda, a tak se slavila hojnost před střídmějším a postním předjařím. Během masopustu se také často konaly svatby s odůvodněním, že právě tyto svazky budou šťastné a dlouho vydrží. Ve skutečnosti však zejména zabijačky poskytovaly vítanou možnost uspořádat hostinu a všechny podělit výslužkami.
Velkolepě se podle historických dokladů oslavoval zejména závěr masopustu. Začínal na Tučný čtvrtek, který předcházel poslední masopustní neděli. Tehdy se zabíjela prasata, peklo maso a popíjelo pivo. Hospodyně zadělávaly na koblihy a boží milosti, které smažily na sádle a všechny jimi obdarovávaly. V úterý před Popeleční středou vyrazil po vsi průvod maškar a pochovávala se basa. Zábava a celý masopust končil přesně o půlnoci. Už ráno se šlo do kostela, kde věřící dostávali křížek z popela na čelo. A začal čtyřicetidenní půst.
Historie pivovaru ve Velkém Březně sahá do poloviny osmnáctého století. Charakteristickým znakem pivovaru se od roku 1906 stala podobizna přednosty stanice ve Velkém Březně Victora Cibicha, který za propůjčení tváře velkobřezenským pivům obdržel doživotní rentu třiceti piv týdně. Znovu na etikety se Victor Cibich vrátil v roce 1990. V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří výčepní piva (světlá i tmavá), Březňák světlý ležák a čtrnáctistupňový Březňák světlý ležák speciál.
O kvalitě piv z portfolia pivovaru svědčí i ceny z degustačních soutěží. V čele pivovaru dnes stojí manažer a vrchní sládek Petr Hauskrecht, který proslul výrobou speciálních piv, vařených ke konkrétním slavnostním událostem. Prvním speciálem roku 2011 bylo Pepřové k masopustu.
MaK., zdroj a foto Heineken
{linkr:related;keywords:pivo;limit:8;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}
Kategorie: gurmán Brno Zobrazeno: 7466
5000 třicetilitrových sudů čeká na slavnostní pondělí 13. února 2012. Vrcholí masopust. Milovníci speciálních piv mají už podruhé příležitost hodování zapít 12stupňovým nefiltrovaným ležákem s jemně pikantní a výjimečnou chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Pepřové pivo uvařil specialista na speciály a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Prodávat se bude v celé České republice. Vyčerpávající seznam všech 1263 restauračních zařízení, kde se bude Pepřové pivo čepovat, je už v tomto okamžiku ke zhlédnutí na webu „pepřáku“.
Na stolech se objeví stojánky, na dveřích plakáty, na pípě plaketa...Tuto situaci znají všichni štamgasti důvěrně a zažívají ji několikrát ročně. V okamžiku, kdy dostanou na stůl orosený půllitr, má pivo v něm za sebou dlouhou cestu. A jako obvykle do hospody přichází s příběhem, který provázel jeho zrození.
Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky letos dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák s neobvyklou chutí uvařil podruhé v řadě: celkem 1500 hektolitrů, které se jako obvykle rozdělí mezi Čechy a Moravu. Stejně jako loni jím chce uctít masopust, jak sám říká „svátek hojnosti, radosti, dobrého jídla, pití i zábavy, což jsou věci, které by neměly být cizí žádnému člověku“.
Pepřové masopustní pivo sládci ve Velkém Březně, pivovaru skupiny Heineken, kam se řadí i Starobrno, vyrobili tradiční klasickou technologií na dva rmuty z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Speciální pivo dále kvasilo v otevřených kádích a dozrávalo v ležáckých tancích při teplotě 2° C. Díky tomu má masopustní pivo hustou smetanovou pěnu a skvělý říz. Má však i něco navíc: neobvyklou pikantní chuť z extraktu zeleného pepře.
„Pepřové pivo tak skvěle pomáhá dobrému trávení po bujarém hodování, které přece k masopustu patří. Tímto jedinečným pivem chceme přispět k dobré náladě a dát lidem alespoň na chvíli zapomenout na všední starosti,“ konstatuje Petr Hauskrecht.
A s jakým příběhem Pepřové masopustní pivo přichází? Váže se k období masopustu, který trvá poměrně dlouho – od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy pro věřící začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Termín těchto svátků jara je jak známo proměnlivý, nicméně letošní masopustní úterý připadá na 21. února.
Oslavy masopustu jsou velmi staré - a vždycky přály jedlíkům. Všichni si totiž měli užít dostatek všeho před obdobím, kdy ještě není nová úroda, a tak se slavila hojnost před střídmějším a postním předjařím. Během masopustu se také často konaly svatby s odůvodněním, že právě tyto svazky budou šťastné a dlouho vydrží. Ve skutečnosti však zejména zabijačky poskytovaly vítanou možnost uspořádat hostinu a všechny podělit výslužkami.
Velkolepě se podle historických dokladů oslavoval zejména závěr masopustu. Začínal na Tučný čtvrtek, který předcházel poslední masopustní neděli. Tehdy se zabíjela prasata, peklo maso a popíjelo pivo. Hospodyně zadělávaly na koblihy a boží milosti, které smažily na sádle a všechny jimi obdarovávaly. V úterý před Popeleční středou vyrazil po vsi průvod maškar a pochovávala se basa. Zábava a celý masopust končil přesně o půlnoci. Už ráno se šlo do kostela, kde věřící dostávali křížek z popela na čelo. A začal čtyřicetidenní půst.
Historie pivovaru ve Velkém Březně sahá do poloviny osmnáctého století. Charakteristickým znakem pivovaru se od roku 1906 stala podobizna přednosty stanice ve Velkém Březně Victora Cibicha, který za propůjčení tváře velkobřezenským pivům obdržel doživotní rentu třiceti piv týdně. Znovu na etikety se Victor Cibich vrátil v roce 1990. V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří výčepní piva (světlá i tmavá), Březňák světlý ležák a čtrnáctistupňový Březňák světlý ležák speciál.
O kvalitě piv z portfolia pivovaru svědčí i ceny z degustačních soutěží. V čele pivovaru dnes stojí manažer a vrchní sládek Petr Hauskrecht, který proslul výrobou speciálních piv, vařených ke konkrétním slavnostním událostem. Prvním speciálem roku 2011 bylo Pepřové k masopustu.
MaK., zdroj a foto Heineken
{linkr:related;keywords:pivo;limit:8;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}