V další kapitole našeho seriálu jsme se zaměřili na Znojemskou vinařskou podoblast, jež zahrnuje 3 250 hektarů vinic, a už předem víme, že všechny ctitele vína rychle napadnou pojmy typické pro zdejší vinařství a známé značky. Co však znamená VOC, VOCO či VOCT? A je tato oblast nejstarší na Moravě? Další díl seriálu o víně je zde.
Každý už zná Znovín Znojmo a vinici Šobes, skoro každý i Loucký klášter, Šlechtitelskou stanici Ampelos ve Vrbovci, Modré sklepy v Šaldorfu a vinařskou obec Lechovice.
Většina také ví, že typickými víny jsou zde vína bílá s charakteristickým aroma, vznikajícím za přispění chladného vzduchu. Ten sem proudí z Českomoravské vysočiny. Málokdo už však ví, že odtud pochází první písemná zmínka o vinařství na Moravě – z roku 1052, a stejně tak málokdo umí vysvětlit zkratku VOC Znojmo, která není na světě ani tři roky. Podobný systém se zkratkou DAC existuje také v Rakousku a nás zajímaly podobnosti těchto značek. Minulý týden jsme si proto udělali výlet za tímto účelem a získané informace budou náplní tohoto dílu seriálu o víně.
Když s těmito systémy DAC a VOC přišly jako první regiony Weinviertel a Znojmo v obou zemích na trh, byl to průlom do stávajícího stavu. Zavedená pravidla určovala kvalitu vín pouze podle stupně vyzrálosti, tedy obsahu cukru v hroznech, o němž jsme psali v díle minulém. Vína DAC a VOC berou jako hlavní a odlišný prvek místo původu hroznů, nikoliv stupeň jejich cukernatosti. Důležitější u nich je, z jakých vinic hrozny pocházejí a jaké jsou kvality, což je nezbytným předpokladem pro získání označení DAC a VOC.
Rakouské DAC - Districtus Austriae Controlatus - je na trhu už od roku 2003, naše VOC - Vína Originální Certifikace - od roku 2008. V Rakousku trval proces schvalování skoro 10 let, v ČR jsme to stihli za 6 roků. "Nejprve se nám zdálo, že to velmi trvá, s odstupem času víme, že bylo potřeba, aby myšlenky dozrály," říká vinař Jiří Hort, nositel tohoto nápadu u nás a hlavní iniciátor apelačního systému VOC na Znojemsku.
"Byly vybrány tři bílé odrůdy významné pro naše podmínky: Sauvignon, jako naše typická aromatická odrůda, Ryzlink rýnský, který k nám prostě patří a Veltlínské zelené, jež má největší výměru na našich vinicích. Větší počet odrůd by mohl být už od počátku příčinou nepřehlednosti a rozptýlení pozornosti," vysvětluje vinař Hort.
V těchto dnech a týdnech přichází na veřejnost už třetí ročníková sklizeň s typickým páskem na hrdle lahve a označením VOC Znojmo. Taková vína ale nemůže vyrábět každý. Musí být členem sdružením VOC, v němž je dnes pouze 15 vinařství z původních 32 zájemců o členství. Jeho vína musí být vyrobena jen z výše uvedených odrůd a splňovat přísné podmínky apelace VOC Znojmo.
Vína musí být odrůdově typická, výrazná a kvalitní, což hodnotí sedmičlenná degustační komise. Ta se nad víny schází pouze dvakrát ročně. Poměr hlasů ke schválení musí být většinový alespoň 5:2. Je zřejmé, že taková poměrně výjimečná vína se při prodeji lépe uplatní a tak snahu znojemských vinařů chtějí napodobit i v ostatních moravských podoblastech.
Nejdále je příprava VOC Mikulov na Mikulovsku a VOC Modré hory na Velkopavlovicku. Na budoucnost apelačního systému VOC v ČR jsme se také ptali jeho duchovního otce a propagátora Jiřího Horta. "Je potřeba dopracovat systém VOC, dát mu řád a pravidla. Jsem pro třístupňový model. Postupně by mělo vzniknout v každé podoblasti jedno VOC s maximálně šesti typickými odrůdami v rámci jednoho VOC,“ vysvětluje Hort.
„Druhý stupeň VOC může vzniknout na menším území s označením třeba VOCO, přičemž O znamená vinařskou obec nebo obce, a s nejvýše třemi odrůdami z daných šesti z VOC. Nejvyšším stupněm by pak mělo být traťové VOCT, kde písmeno T znamená typickou trať neboli terroir. Zde by byla už pouze jedna odrůda z posledních tří odrůd z VOCO. Možná je těch cest více, ale měla by být vybrána jedna, aby se dnes již ověřená myšlenka neztratila v přemíře specifik jednotlivých vinařských regionů," uzavírá vinař Jiří Hort.
Vše vypadá tak, že si apelace VOC na Znojemsku udrží svůj vysoký standard a můžeme jen doufat, že ostatní následovníci nepodlehnou komerčním trendům a vydají se stejným směrem.
text Jakub Adámek, Moravská Vinotéka, ilustrační foto Marián K., brnovinky
{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}
Kategorie: gurmán Brno Zobrazeno: 5109
V další kapitole našeho seriálu jsme se zaměřili na Znojemskou vinařskou podoblast, jež zahrnuje 3 250 hektarů vinic, a už předem víme, že všechny ctitele vína rychle napadnou pojmy typické pro zdejší vinařství a známé značky. Co však znamená VOC, VOCO či VOCT? A je tato oblast nejstarší na Moravě? Další díl seriálu o víně je zde.
Každý už zná Znovín Znojmo a vinici Šobes, skoro každý i Loucký klášter, Šlechtitelskou stanici Ampelos ve Vrbovci, Modré sklepy v Šaldorfu a vinařskou obec Lechovice.
Většina také ví, že typickými víny jsou zde vína bílá s charakteristickým aroma, vznikajícím za přispění chladného vzduchu. Ten sem proudí z Českomoravské vysočiny. Málokdo už však ví, že odtud pochází první písemná zmínka o vinařství na Moravě – z roku 1052, a stejně tak málokdo umí vysvětlit zkratku VOC Znojmo, která není na světě ani tři roky. Podobný systém se zkratkou DAC existuje také v Rakousku a nás zajímaly podobnosti těchto značek. Minulý týden jsme si proto udělali výlet za tímto účelem a získané informace budou náplní tohoto dílu seriálu o víně.
Když s těmito systémy DAC a VOC přišly jako první regiony Weinviertel a Znojmo v obou zemích na trh, byl to průlom do stávajícího stavu. Zavedená pravidla určovala kvalitu vín pouze podle stupně vyzrálosti, tedy obsahu cukru v hroznech, o němž jsme psali v díle minulém. Vína DAC a VOC berou jako hlavní a odlišný prvek místo původu hroznů, nikoliv stupeň jejich cukernatosti. Důležitější u nich je, z jakých vinic hrozny pocházejí a jaké jsou kvality, což je nezbytným předpokladem pro získání označení DAC a VOC.
Rakouské DAC - Districtus Austriae Controlatus - je na trhu už od roku 2003, naše VOC - Vína Originální Certifikace - od roku 2008. V Rakousku trval proces schvalování skoro 10 let, v ČR jsme to stihli za 6 roků. "Nejprve se nám zdálo, že to velmi trvá, s odstupem času víme, že bylo potřeba, aby myšlenky dozrály," říká vinař Jiří Hort, nositel tohoto nápadu u nás a hlavní iniciátor apelačního systému VOC na Znojemsku.
"Byly vybrány tři bílé odrůdy významné pro naše podmínky: Sauvignon, jako naše typická aromatická odrůda, Ryzlink rýnský, který k nám prostě patří a Veltlínské zelené, jež má největší výměru na našich vinicích. Větší počet odrůd by mohl být už od počátku příčinou nepřehlednosti a rozptýlení pozornosti," vysvětluje vinař Hort.
V těchto dnech a týdnech přichází na veřejnost už třetí ročníková sklizeň s typickým páskem na hrdle lahve a označením VOC Znojmo. Taková vína ale nemůže vyrábět každý. Musí být členem sdružením VOC, v němž je dnes pouze 15 vinařství z původních 32 zájemců o členství. Jeho vína musí být vyrobena jen z výše uvedených odrůd a splňovat přísné podmínky apelace VOC Znojmo.
Vína musí být odrůdově typická, výrazná a kvalitní, což hodnotí sedmičlenná degustační komise. Ta se nad víny schází pouze dvakrát ročně. Poměr hlasů ke schválení musí být většinový alespoň 5:2. Je zřejmé, že taková poměrně výjimečná vína se při prodeji lépe uplatní a tak snahu znojemských vinařů chtějí napodobit i v ostatních moravských podoblastech.
Nejdále je příprava VOC Mikulov na Mikulovsku a VOC Modré hory na Velkopavlovicku. Na budoucnost apelačního systému VOC v ČR jsme se také ptali jeho duchovního otce a propagátora Jiřího Horta. "Je potřeba dopracovat systém VOC, dát mu řád a pravidla. Jsem pro třístupňový model. Postupně by mělo vzniknout v každé podoblasti jedno VOC s maximálně šesti typickými odrůdami v rámci jednoho VOC,“ vysvětluje Hort.
„Druhý stupeň VOC může vzniknout na menším území s označením třeba VOCO, přičemž O znamená vinařskou obec nebo obce, a s nejvýše třemi odrůdami z daných šesti z VOC. Nejvyšším stupněm by pak mělo být traťové VOCT, kde písmeno T znamená typickou trať neboli terroir. Zde by byla už pouze jedna odrůda z posledních tří odrůd z VOCO. Možná je těch cest více, ale měla by být vybrána jedna, aby se dnes již ověřená myšlenka neztratila v přemíře specifik jednotlivých vinařských regionů," uzavírá vinař Jiří Hort.
Vše vypadá tak, že si apelace VOC na Znojemsku udrží svůj vysoký standard a můžeme jen doufat, že ostatní následovníci nepodlehnou komerčním trendům a vydají se stejným směrem.
text Jakub Adámek, Moravská Vinotéka, ilustrační foto Marián K., brnovinky
{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}