brnovinky

Přepnout do PC verze

Podzim přináší mladá vína. Sommeliér Luděk Machala degustuje a radí

420_Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2791_MK

S podzimem a začátkem zimy přichází mladá vína. Jak se vinařům letos dařilo?

S podzimem přichází mladé víno. O tom se mohli gurmáni přesvědčit i na svatého Martina, kdy se po celém Brně konalo hned několik Svatomartinských koštů. Podle mladého vína se také poznává, jak bude letošní ročník úspěšný. brnovinky se zeptaly sommeliéra a odborníka na víno Luďka Machaly z Rodinného vinařství Jedlička a Novák z Bořetic na Svatomartinském koštu v Moravské Vinotéce v Brně na jeho odborný názor k letošnímu mladému vínu.

 

Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2780_MK

Na svatého Martina se otevírá Svatomartinské.

Znamená pro mladá Svatomartinská vína letošní rok nějakou změnu?

Letos poprvé byla mezi odrůdami, ze kterých se může vyrábět bílé Svatomartinské, také zařazena typicky moravská odrůda Moravský muškát. Doposud to byly pouze odrůdy Müller Thurgau a Veltlínské červené rané. Je to dobře, protože muškát se sklízí mnohdy dříve, než odrůda Müller Thurgau. Podstatou mladých nebo Svatomartinských vín je, aby uplynul dostatek času od sklizně po uvedení vína na trh, protože se v podstatě počítají dny. Letos bylo zatřídění Svatomartinských vín ve dvou termínech - 21. a 27. října. Vína už musela být hotová k těmto datům. Vzhledem k letošní opožděné sklizni zhruba o deset až čtrnáct dnů to byl opravdu někdy oříšek, aby se vína dostala do takové kondice, že se dají prodávat.

 

Předpokládám, že letos převažují bílá vína.

Určitě ano. Letos bylo schváleno celkem 238 vzorků od 90 vinařství. Největší část z toho byla bílých v počtu 117, červených bylo 64 a růžových 57. Je zajímavé, že třeba vloni, kdy byl na trh uveden jeden milion sto tisíc lahví, bylo nejvíce červeného a to v rozsahu 450 tisíc lahví. Bílého bylo 350 tisíc lahví a růžového 300 tisíc lahví. Domnívám se, že posun šel právě do těch bílých, nejen podle počtu schválených vzorků, ale i co se týká množství. Myslím, že Moravský muškát, který se může vyskytovat samostatně, nebo který se výborně hodí do Cuveé řadu rozšířil a obohatil.

 

Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2793_MK

Obchodní ředitel a sommeliér Rodinného vinařství
Jedlička & Novák Bořetice
Luděk Machala.

U červeného vína, které se vyrábí z hroznů jež by měly být alespoň minimálně vyzrálé pro výrobu, 14 dní hraje v neprospěch. Letos je jich proto méně, než loni, kdy byla sklizeň normálně, nebo i o trošku dříve a týden či 10 až 14 dnů hrál ve prospěch červených. Myslím, že problém letošního ročníku bude v obsahu kyselin. To bílá vína potvrzují. Všude je enormně mnoho kyselin ve srovnání s posledními deseti lety. Tolik kyselin za posledních deset let určitě nebylo, záleží samozřejmě na oblasti původu vína a odrůdě. Kyseliny začínají na 6,5 a 7, mohou klidně být do devíti gramů. Vína tak jak se degustují, tomu napovídají. Teď piji vzorek číslo jedna, což je Müller Thurgau. Úplně jasně tam cítím Moravský muškát. Podle vinařského zákona by tam nemělo být více jako 15 procent jiné odrůdy, aby se víno mohlo nazývat jménem jedné odrůdy. S bílými víny jsem zatím spokojen.

 

Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2790_MK

Milovníci vína se scházejí na mnoha akcích.

Pokud se podíváme na stejnou odrůdu od jiného vinaře, jsou mezi nimi velké rozdíly?

Jako v každém jiném víně. Někdy se to povede více, někdy méně. Někdo tomu věnuje více pozornosti nebo má více zkušeností.

 

Co vína růžová? Zažívají i letos svůj vzestup?

Ano, určitě. Stejně tak, jako vinařský fond před šesti lety začal podporovat akci Svatomartinská vína, tak před třemi lety začal podporovat růžová vína. Růžových vín je zde víc než červených a jsou srovnatelná s bílými. Růžové už není považováno za letní víno. Dnes se dělají růžová vína s menším obsahem zbytkového cukru, to znamená polosuchá. Všechna Svatomartinská, jak bílá, růžová, červená musí být ale suchá. Je to předepsané, nesmí být se zbytkovým cukrem. Obvykle jsou to čtyři gramy, ale tím, že jsou vyšší kyseliny, může se obsah cukru pohybovat maximálně devět gramů. Devět gramů podle vinařského zákona může mít víno, které má sedm gramů kyselin.

 

Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2784_MK

Degustace začíná otevřením vína.

Podzim a příchod zimy s sebou přináší mnoho vinařských akcí. Jak správně degustovat větší množství vzorků vína?

V každém případě má degustace svá pravidla a pořadí. Vždy se má začít bílými a suchými a nearomatickými víny, pak přecházet k více sladkým, nebo k vínům s větším poměrem zbytkového cukru a k tomu aromatičtějšímu. V množství 28 vzorků, které zde jsou, se dá s přehledem zdegustovat všechno. Pokud by se ale degustovalo větší množství nebo se jelo druhé kolo, tak bych radil odlévat nebo nevypít skleničku celou. Myslím si, že při chladnějším počasí to není problém. Nízká teplota nás osvěžuje a můžeme se degustaci věnovat delší dobu, než kdyby bylo horko a pražilo slunce.

 

Svatomartinske_vino_kost_Moravska_Vinoteka_Brno_11112010_IMG_2769_MK

Sommeliér Machala: chléb i sýr ovlivňuje chuť.

Je dobré degustaci něčím prokládat, například chlebem?

Ne až tak moc, protože chléb je slaný, má v sobě kmín a hodně ovlivní chuť. Spíše bych doporučil zdegustovat bílá vína, dát si přestávku, vzít si pár degustačních soust a zapít vodou. Po nějakých deseti až patnácti minutách pak pokračovat dál. Dát si vzorek vína, zajíst to chlebem a pak další vzorek vína a zajíst chlebem nemůže prospívat chuti. Chléb chuť úplně změní. Pijete víno, ale pořád cítíte chleba, takže by se mělo postupovat tak, že ochutnáte několik vzorků vína, pokud možno co nejvíce, a pak až člověk cítí, že je chuť unavená, je dobré udělat si přestávku. V každém případě neškodí, když se každý vzorek zapíjí vodou. Když vychutnáte víno a zdegustujete vzorek, můžete si udělat nějakou poznámku a zapít vodou. Za nějakých pár desítek vteřin můžete ochutnat další víno. Voda chuť neovlivňuje, ale vyčistí chuťové buňky a můžete začít znovu degustovat. Jakékoliv sousto, je jedno jestli chleba nebo jiného pečiva, ovlivní chuť. O sýru ani nemluvě, ten zalepí chuťové pohárky a ovlivní chuť vína mnohem více než chléb. Občas to svádí, člověk si dá a ani nedá ruce pokyn. Zkušenější degustátoři správný postup znají.

 

250_Od_10ti_do_16ti_Moravska_vinoteka_Brno_15052010_IMG_6686_MK

Od desíti do šestnácti v Moravské Vinotéce v Brně.

Co říkáte na Svatomartinské pivo?

No, vidím, že potřebuji stále rozšiřovat obzor, protože to jsem ještě neslyšel. Jsem rád, že tentokrát vinařství předstihlo pivovarnický průmysl. Tradice u nás za posledních pár desítek let byla přesně opačná, takže je to zajímavé.

 

A kdy lze vyrazit na další degustaci? Nejbližší je v plánu už 27. listopadu v Moravské Vinotéce na Mojmírově náměstí v Brně s názvem Od desíti do šestnácti, kdy mají zájemci možnost degustovat hned 90 vzorků od mnoha vinařů z Moravy. Ve stejný den se také koná Světový duel vín v Hustopečích, Promenáda červených vín ve Velkých Pavlovicích, Ochutnávka vín v Mikulčicích, Den otevřených sklepů v Pavlově. Program vinařských akcí přináší například webové strany Wine of Czech republic.

 

text a foto Marián K., brnovinky

 

{linkr:related;keywords:v%C3%83%C2%ADno;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

 

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze