Ječmen jako základní surovina pro výrobu sladu bude stěžejním tématem Pivovarsko-sladařských dnů, které se ve čtvrtek 8. 9. a v pátek 9. 9. konají v Brně. Na setkání se sejdou na dvě stovky pivovarnických odborníků z celé České republiky. Akci organizuje Výzkumný ústav pivovarsko-sladařský v Praze spolu se brněnskou Mendelovou univerzitou a pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou.
Číst dál: Pivovar Starobrno zve na exkurzi účastníky Pivovarsko-sladařských dnů
Kategorie: gurmán Brno
Ječmen jako základní surovina pro výrobu sladu bude stěžejním tématem Pivovarsko-sladařských dnů, které se ve čtvrtek 8. 9. a v pátek 9. 9. konají v Brně. Na setkání se sejdou na dvě stovky pivovarnických odborníků z celé České republiky. Akci organizuje Výzkumný ústav pivovarsko-sladařský v Praze spolu se brněnskou Mendelovou univerzitou a pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou.
Do 1600 restauračních zařízení v celé České republice putovalo Dožínkové pivo, které pod dohledem vrchního sládka Tomáše Kosmáka uvařili v Královském pivovaru Krušovice. Dožínkový pšeničný speciál mohou všichni milovníci dobrého piva ochutnat od 25. srpna 2011. Čepovat se bude do vyprodání zásob.
Kategorie: gurmán Brno
Do 1600 restauračních zařízení v celé České republice putovalo Dožínkové pivo, které pod dohledem vrchního sládka Tomáše Kosmáka uvařili v Královském pivovaru Krušovice. Dožínkový pšeničný speciál mohou všichni milovníci dobrého piva ochutnat od 25. srpna 2011. Čepovat se bude do vyprodání zásob.
Zobrazeno: 5745
V letním díle našeho seriálu se máme věnovat historii vinařství a vinohradnictví v našich končinách. Jeho sporný začátek v době Římské říše jsme už zmínili na jaře. Z období Velkomoravské říše je jen málo důkazů, a zásluhy církevních řádů při zakládání klášterních vinic jsme už také vzpomenuli. Zbývá nám stručně popsat situaci v období středověku, neboť 14. - 16. století bývá zváno zlatým věkem našeho vinařství.
Kategorie: gurmán Brno
V letním díle našeho seriálu se máme věnovat historii vinařství a vinohradnictví v našich končinách. Jeho sporný začátek v době Římské říše jsme už zmínili na jaře. Z období Velkomoravské říše je jen málo důkazů, a zásluhy církevních řádů při zakládání klášterních vinic jsme už také vzpomenuli. Zbývá nám stručně popsat situaci v období středověku, neboť 14. - 16. století bývá zváno zlatým věkem našeho vinařství.
Zobrazeno: 6410
3. září 2011 otevře pivovar Starobrno své brány. Věrné štamgasty a příznivce tak odmění za jejich celoroční přízeň. Během Dne otevřených dveří je pro návštěvníky připraven hudební program, stánky s dobrotami, pivní soutěže pro šikovné i přemýšlivé a spousta piva. Vstup je tradičně zdarma.
Kategorie: gurmán Brno
3. září 2011 otevře pivovar Starobrno své brány. Věrné štamgasty a příznivce tak odmění za jejich celoroční přízeň. Během Dne otevřených dveří je pro návštěvníky připraven hudební program, stánky s dobrotami, pivní soutěže pro šikovné i přemýšlivé a spousta piva. Vstup je tradičně zdarma.
Zobrazeno: 6834
Poslední z moravských vinařských podoblastí, na kterou se zaměříme v květnovém dílu našeho seriálu, je Slovácko. Ve srovnání s ostatními podoblastmi je nejvíce rozsáhlé a také nejvíce různorodé – zahrnuje 5 000 hektarů vinic, 115 vinařských obcí, 406 viničních tratí. Jih kopíruje rakouské a slovenské hranice, severní část sahá až na samý okraj Zlína. Pomyslnou osu tvoří řeka Morava s vodním dílem Baťův kanál, spojujícím Hodonínsko a Zlínsko.
Číst dál: Popáté o víně: Slovácko – od Moravy k Baťovu kanálu
Kategorie: gurmán Brno
Poslední z moravských vinařských podoblastí, na kterou se zaměříme v květnovém dílu našeho seriálu, je Slovácko. Ve srovnání s ostatními podoblastmi je nejvíce rozsáhlé a také nejvíce různorodé – zahrnuje 5 000 hektarů vinic, 115 vinařských obcí, 406 viničních tratí. Jih kopíruje rakouské a slovenské hranice, severní část sahá až na samý okraj Zlína. Pomyslnou osu tvoří řeka Morava s vodním dílem Baťův kanál, spojujícím Hodonínsko a Zlínsko.
Zobrazeno: 4467
Číst dál: Popáté o víně: Slovácko – od Moravy k Baťovu kanálu