brnovinky

Přepnout do PC verze

Zelené pivo už je v sudech. Na Zelený čtvrtek míří do píp nejen v Brně

Do sudů se v pondělí 11. dubna ve starobrněnském pivovaru stáčelo Zelené pivo, které už několik let neodmyslitelně patří k oslavám příchodu velikonočních svátků. Během týdne se začne rozvážet do restaurací po celé České republice. Stejně jako v minulosti se pípy se Zeleným pivem roztočí na jediný den v roce – Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 21. dubna.


Bohatá pěna, příjemná vůně, neopakovatelná chuť a nezaměnitelná typická zelená barva. To všechno je fenomenální Zelené pivo, které bude i letos provázet příchod Velikonoc. „Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než loni: rekordních 5 300 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ konstatuje manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února.

Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé je v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách.

180_Zelene_pivo_na_Zeleny_ctvrtek_Brno_IMG_1771_01042010_MKVolba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu - zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z nejlepšího moravského ječmene a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1 ºC pak pivo získává svůj typický buket a říz. Tajemství bylinného extraktu, jemuž Zelené pivo vedle chuti vděčí za svou charakteristickou barvu, zůstane navždy tajemstvím starobrněnských sládků.

Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5 000 restauračních zařízeních po celé České republice. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby je mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Štamgasti tak snadno poznají, kde se Zelené točí. Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, najdou všichni zájemci také na webových stránkách Zeleného piva.

foto MaK., brnovinky, zdroj Heineken ČR

{linkr:related;keywords:pivo;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Zelené pivo už je v sudech. Na Zelený čtvrtek míří do píp nejen v Brně

Do sudů se v pondělí 11. dubna ve starobrněnském pivovaru stáčelo Zelené pivo, které už několik let neodmyslitelně patří k oslavám příchodu velikonočních svátků. Během týdne se začne rozvážet do restaurací po celé České republice. Stejně jako v minulosti se pípy se Zeleným pivem roztočí na jediný den v roce – Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 21. dubna.


Bohatá pěna, příjemná vůně, neopakovatelná chuť a nezaměnitelná typická zelená barva. To všechno je fenomenální Zelené pivo, které bude i letos provázet příchod Velikonoc. „Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než loni: rekordních 5 300 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ konstatuje manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února.

Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé je v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách.

180_Zelene_pivo_na_Zeleny_ctvrtek_Brno_IMG_1771_01042010_MKVolba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu - zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z nejlepšího moravského ječmene a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1 ºC pak pivo získává svůj typický buket a říz. Tajemství bylinného extraktu, jemuž Zelené pivo vedle chuti vděčí za svou charakteristickou barvu, zůstane navždy tajemstvím starobrněnských sládků.

Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5 000 restauračních zařízeních po celé České republice. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby je mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Štamgasti tak snadno poznají, kde se Zelené točí. Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, najdou všichni zájemci také na webových stránkách Zeleného piva.

foto MaK., brnovinky, zdroj Heineken ČR

{linkr:related;keywords:pivo;limit:5;title:%C3%84%C2%8Dt%C3%84%C2%9Bte+tak%C3%83%C2%A9%3A}

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze