brnovinky

Přepnout do PC verze

Sladká Francie v Brně. Iveta Fabešová se podepsala a prozradila svůj recept

608_Autogramiada_Iveta_Fabesova_Knihy_Dobrovsky_Brno_18012011_IMG_7687_MKUsměvavá mladá dáma, která obstála mezi tlupou drsných kuchařů v soutěži Na nože. Iveta Fabešová vydržela až do první pětky. A to přesto, že je jejím snem ne kuchyně, ale cukrárna. Možná i proto nedávno vydala novou knihu Iveta a sladká Francie. Ta je sladkými recepty přímo nabita. Cukrářku, která si Francii zamilovala, brnovinky v úterý 18. ledna vyzpovídaly na její autogramiádě v knihkupectví KNIHY DOBROVSKÝ na Joštově ulici v Brně. Sice na ni moc fanoušků zatím nedorazilo, ale to v budoucnu snad změní právě Ivetin nový sladký ráj Malý princ. Jaký na něj má Iveta recept?


Autogramiada_Iveta_Fabesova_Knihy_Dobrovsky_Brno_18012011_IMG_7694_MKJak jste se k vaření vůbec dostala? Okupovala jste v dětství kuchyni?

Přesně tak. Lásku k vaření jsem měla vždycky. O víkendech jsem vařívala s maminkou, ale to mě příliš nebavilo, protože jsem chtěla vařit po svém a maminka byla zvyklá vařit podle sebe. V pubertě jsem začala péct a vařit sama a láska a elán k vaření se projevovaly víc a víc.
 

Co soutěž Na nože? Tam jste statečně odolávala bandě někdy hrubých kuchařů. Dala vám účast v soutěži kromě prestiže něco víc, nějakou další zkušenost?

Bylo to náročné, protože jsem byla jediná žena mezi muži a pánové to myslím těžce nesli. Byla to ale rozhodně skvělá zkušenost. Potkala jsem se s profesionály v tomto oboru, ať už to byl pan Pohlreich nebo pan Vaněk a vyzkoušela jsem si věci, které bych si běžně ve své kuchyni nevyzkoušela. Byla to určitě dobrá zkušenost a pomohlo mi to i dál na mé cestě v oblasti gastronomie.
 

608_siroko_Autogramiada_Iveta_Fabesova_Knihy_Dobrovsky_Brno_18012011_MKJaký máte pocit z pana Pohlreicha, který je znám svým bezservítkovým způsobem ke gastronomii obecně i ke svým kolegům?

Pan Pohlreich je velký profesionál a velmi talentovaný kuchař. Ale moc neuznává ženy. Na jedné straně to chápu, protože kuchařina je těžké povolání, dřina a řehole. Myslím, že pro ženy je lepší cukrařina než kuchařina. Nepřišla jsem s panem Pohlreichem moc do komunikace a kontaktu právě z důvodu, že mě moc nebral. Myslím, že ho taky někdy trošku štvalo, že jsem uvařila něco dobře a musel mě poslat ještě dál.
 

Poté, co jste se umístila v první pětce, máte na gastronomii jiný pohled? Tíhnete stále jen ke sladké kuchyni, nebo jste si více oblíbila i slanou klasiku?

Myslím, že po soutěži a během ní se mi nejvíce dařilo při dezertech. Takže i teď se vyloženě profiluji do sladkostí a cukrařiny. I do budoucna bych se cukrařině chtěla věnovat naplno a jak už jsem říkala v soutěži, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu. Takže to s tím souvisí, že sbírám zkušenosti a čerpám inspirace.
 

Cestujete tajně po tuzemských a zahraničních cukrárnách, abyste degustovala jejich sortiment?

Přesně to dělám. Jezdím po českých cukrárnách a často do Paříže, kde sbírám inspiraci pro svoji cukrárnu a okukuji, co tam mají dobrého.
 

Autogramiada_Iveta_Fabesova_Knihy_Dobrovsky_Brno_18012011_IMG_7693_MKCo vás přivedlo ke francouzské kuchyni? Proč zrovna Francie?

Mám ráda Francii jako zemi a zároveň si myslím, že francouzská cukrařina je nejlepší.
 

Vymýšlíte sama i nějaké nové speciální recepty?

Ano, vymýšlím. V knize, která mi teď vyšla, recepty vznikaly tak, že jsem vybrala 70 nejklasičtějších francouzských receptů, ale měla jsem zároveň spoustu receptů na jeden konkrétní dezert. Zkoušela jsem dávat různé recepty dohromady, až vznikl nejvíce vyladěný recept. Ten se pak objevil v knize.
 

Nedělá vám problém přepnout se do funkce office manažerky a pak zase zpět skočit do kuchyňské zástěry?

Od povolání office manažerky jsem už ustoupila, pracuji teď jen na částečný úvazek, věnuji se cukrařině. Ano, někdy mi to dělalo trošku problém.
 

V jakém časovém horizontu se můžeme těšit na vaši novou cukrárnu?

V této chvíli je hotový obchodní plán a nyní hledám prostory a nějakého sponzora nebo spolupartnera, protože počáteční investice jsou velmi vysoké a já jsem zatím ve fázi, kdy se do toho bojím bezhlavě vrhnout. Čekám, a až vycítím, že je ta správná doba, tak se do toho pustím.
 

Chcete se úzce specializovat na francouzskou cukrářskou výrobu?

To úplně ne, aby v cukrárně byly jen francouzské dezerty. Doufám, že moje časová představa otevření cukrárny je v horizontu jednoho roku. Během něj bych chtěla vybrat, ať už každou neděli pozvu své přátele a upeču deset dezertů, ty nejlepší, a tak by vznikla nabídka, která bude v cukrárně. Tu chci nazvat Malý princ.
 

Jaký je váš nejoblíbenější recept pro vaše chuťové buňky?

Nejde mi o výsledný produkt, ale proces jako takový. Ve finále mi je jedno, jestli je to dvoupatrový dort, roláda nebo bábovka. Jde mi o to, že jsem mohla strávit pět hodin v kuchyni a dort připravovat.
 

A váš nejdelší cukrářský maratón?

Asi devět hodin.
 

Přítel či manžel je pokusný konzument?

Ano, přítel je pokusný konzument. Ale myslím, že ho ta role velmi baví a těší se vždy na další příležitosti.
 

text a foto MaK., brnovinky

Joomla SEF URLs by Artio

(c) MaK., 2008-2099, všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu jen se svolením redakce

Nahoru PC verze