Chlebíčky jsou českým fenoménem. Když k nim přidáme jednohubky, obložené mísy, kanapky nebo chlebový dort, máme na stole pestrou, voňavou a chutnou výzdobu, která by na žádné oslavě neměla chybět. Není ale chlebíček jako chlebíček. Proto je potřeba si dobře vybrat svoji výrobnu lahůdek a studené kuchyně. Jednou z těch lepších je také výrobna s přízvučným názvem Lahůdka v Brně – Slatině. Jaké chlebíčky jsou dnes in, co jsou kanapky a jak vypadá ovocný ježek brnovinkám přiblížila majitelka Lahůdky Petra Marcová.
Lahůdka - Petra Marcová
Přemyslovo náměstí 45/8, Brno - Slatina, tel.: 603 269 611
Obložené mísy jsou nazdobené lístky ze salámu.
Od jaké doby si zákazníci pochutnávají na chlebíčcích od vás?
Jsme tady druhý rok. Pracuje u mě paní, která se výrobou obložených mís zabývá už delší dobu. Po mateřské dovolené jsem zůstala bez zaměstnání, proto jsem to zkusila v tomto oboru.
Jak vás napadlo, že se budete zabývat studenou kuchyní?
Líbí se mi, že u této práce člověk vytváří věci, které jsou nejen chutné, ale i pěkné. Je hezké, co všechno se dá ze surovin pro studenou kuchyni připravit.
Máte v gastronomii nějaké speciální vzdělání?
Nemám, původně jsem aranžovala květiny. Ke zdobeným obloženým mísám to už není daleko, člověk musí umět využít své představivosti.
Kanapky - velké množství kombinací chutí.
Co si dnes člověk může v Česku pod pojmem lahůdky vlastně představit?
Dobré jídlo. Jsou to chlebíčky, jednohubky, různé saláty, ať zeleninové nebo majonézové.
Připravujete i sladké verze studených lahůdek?
Ano, v nabídce máme například ovocné mísy nebo ovocného ježka. Ten je praktický. Kousky ovoce se napíchají do melounu a když se ježek položí na stůl, lidé si postupně berou šavličku s ovocem. Máme různé hermelínové jednohubky s ovocem – takzvané kanapky. Ty jsou vykrojené z bílého nebo celozrnného pečiva nebo ze sýrů. Jedna verze je na meruňce. Velikostí jsou kanapky v podstatě stejné.
Milovníkům ostřejšího jídla přijdou na chuť feferony.
Jsou pro rok 2010 nějaké novinky ve studené kuchyni?
Ze začátku jsme neprodávali tolik chlebových dortů. Teď o ně mají lidé zájem. Chtějí něco nového. Chlebový dort vzniká tak, že se kůrka chleba obřeže, bochník se rozkrojí na dvě části a naplní pomazánkami. Dovnitř dáváme dva typy. Chléb se obsype sýrem a hezky nazdobí. Snažíme se zákazníkům ušetřit jejich práci a čas. Při výrobě používáme nejkvalitnější suroviny. Máme také novinku - sýrovou mísu k vínu připravenou ze sýrů značky Rokiškio.
Jaké lahůdky dnes lidé nejvíce žádají? Chlebíčky nebo více jednohubky?
Myslím si, že větší zájem je stále o chlebíčky.
Kolik druhů chlebíčků vyrábíte?
Máme zhruba 15 druhů chlebíčků.
A který z nich je mezi zákazníky nejoblíbenější?
Šunkový, ten se prodává nejvíc.
Nenechte se zmást, to není oříškový dort.
Pro jaké příležitosti lidé chlebíčky hlavně kupují?
Na rodinné oslavy, do práce, na svatby, promoce, do škol, když končí maturity a na školní večírky.
Sledujete během doby, kdy se studenou kuchyní zabýváte nějaké změny v požadavcích zákazníků?
Šunkové chlebíčky pořád vedou. V poslední době se zvýšil odbyt předkrmů a kanapek. Zákazníci chtějí změnu a vybírají si i další druhy lahůdek ze široké nabídky.
Používáte na ně drůbeží nebo vepřovou šunku?
Jen vepřovou.
Jak mají zákazníci lahůdky správně skladovat, aby vydržely dlouho?
Maximální předepsaná spotřeba je do 24 hodin. V horkých letních dnech je dobré si zakázku vyzvednout těsně před akcí. Zákazníkům musíme někdy poradit podle příležitosti, na jakou to mají. Když chtějí v létě připravit lahůdky na nějakou venkovní akci, radíme jim mísy z tvrdých salámů nebo sýrů. Jedná se o lahůdky určené k rychlé spotřebě.
Lahůdka si denně vaří a loupe hrnec vajíček.
Mohou si zákazníci vymyslet i nějakou svoji variantu chlebíčků?
Máme ceny vykalkulované na základě použitých surovin, ale při větším množství se můžeme domluvit.
Vyrábíte si vlastní majonézu do salátů nebo používáte něco místo ní, například jogurt?
Majonézu kupujeme, je trvanlivější. Používáme také jogurt. K výrobě pomazánkvých pěn používáme pouze máslo. První rok jsme měli v nabídce zeleninové saláty se třtinovým cukrem a bio surovinami. Nebyl o ně ale moc zájem. Možná je to škoda, hlavně přes léto. Říkala jsem si, že jsou zdravé a budou lidem chutnat. Prodali jsme jich ale minimum.
Obracejí se na vás i vegetariáni nebo diabetici? Máte pro ně nějaké speciality?
Minimálně. I takovým zákazníkům se snažíme vyhovět. V nabídce máme i bezmasé výrobky.
V současné době upřednostňuje mnoho lidí biopotraviny. Vyrábíte také biochlebíčky?
Pro výrobu biopotravin je všechno složitější. Musíte mít extra oddělené sklady. Možná by to u nás nějak šlo, ale biochlebíčky zatím moc zákazníků nepoptávalo.
Sýry, salámy, bylinky a další nutné ingredience.
Chodíte tajně ochutnávat i do jiných prodejen s lahůdkami?
Ráda se podívám, co kde mají. Koupím si i u konkurence, abych ochutnala. I proto, že nechci mít úplně stejný sortiment jako ostatní výrobci.
Už jste na svém průzkumu trhu potkala nějaké špatné chlebíčky?
Nekupuji si je pokaždé. Koupím si je například v divadle. Nejsem taková, abych řekla, že si lahůdky nekoupím jinde, protože jsme je nevyrobili u nás. Je lepší, když vyzkoušíte všechno. Koupím si vždy jen takové, které mě už napohled lákají.
Když vidíte a cítíte denně chlebíčky, máte na ně pak ještě vůbec chuť?
Na ty šunkové mám chuť stále. Ty si dám ráda vždy a pochutnávám si na nich.
Kolik jich za den zvládnete?
Každý den je nejím. Jsou dny, kdy mám na chlebíček chuť i když je celý den vyrábím. Myslím si, že na posezení sním tak dva.
Klasika - plněná rajčata, zde navíc s mandlemi.
Používáte standardní vajíčka nebo je pro vás snášejí nějaké extra slepice?
Používáme střední typ vajec. Vajíčka kupujeme, ale vaříme a loupeme si je přímo u nás. Sice pak pořád vaříme a loupeme vejce, ale za kvalitní výsledek to stojí.
Pracujete jen na objednávku nebo máte lahůdky stále skladem?
Hlavně na objednávku. Šunkové chlebíčky máme skladem stále. Zákazník si jich takových 20 až 40 může hned koupit a odnést. Přes den je vždy doděláme. Máme otevřeno v pondělí, úterý a ve středu od šesti do dvou, ve čtvrtek a v pátek od šesti do čtyř odpoledne a v sobotu od osmi do devíti ráno. To si lidé objednávají hodně na oslavy, které bývají v sobotu nebo neděli. Nejvíc se slaví na konci týdne. V pondělí a úterý si lidé berou chlebíčky hlavně na oslavy do práce.
Měníte sortiment podle ročního období?
Myslím, že přes léto lidé chtějí více zeleninové saláty. Na objednávku vyrábíme různé druhy salátů od dvou kilogramů. Máme široký sortiment salátů.
Nový hit na oslavy a večírky - chlebový dort.
Prodáváte saláty i lidem z ulice?
Ano. Na požádání je navážíme po čtvrt kile. Na tabulích před výrobnou uvádíme, který salát máme zrovna v nabídce. Raději vyrábíme menší množství, aby měli zákazníci salát vždy čerstvý. Jsme rádi, že lidé jsou spokojeni a vrací se.
Stoupá zájem zákazníků i v době, kdy se všichni snaží na všem šetřit?
Chodí k nám stále více lidí.
Máte připravenu nějakou chlebíčkovou edici pro děti?
Možná minichlebíčky. Ty nejsou s vlašským salátem, ale s šunkovou pěnou nebo jen s máslem. Je o ně hodně zájem na dětské oslavy.
Jak vás napadl název Lahůdka?
Zdálo se mi to takové jednoduché. Je to i klíčové slovo a podle toho jde naše provozovna dobře vyhledat na internetu.
Petra Marcová vyřizuje další z mnoha objednávek.
Na jaké největší akce lahůdky připravujete?
Například pro cateringové firmy. My pouze připravujeme lahůdky a cateringové firmy zajišťují obsluhu. V poslední době nás oslovují i podniky.
Co říkáte na aktuální hygienické normy a předpisy pro výrobce potravin?
Myslím, že v České republice jsou předpisy mnohem přísnější, než jinde ve světě. Musíme dodržovat spoustu nařízení. Měli jsme u nás už čtyři kontroly. Hygienici shledali vše v pořádku. Chodí k nám kontroly z Hygienické stanice a České potravinářské inspekce.
Dvorek, kde naleznete výrobnu Lahůdka.
Máte stálé dodavatele nebo je měníte podle potřeby?
Některé dodavatele máme stálé, některé měníme. Záleží na kvalitě a ceně. Šunka od našeho dodavatele není mokrá. Někdy šunka vypadá dobře, ale pustí hodně vody a jak je chlebíček nebo cokoliv jiného mokré, rychleji to reaguje a kazí se. Sýry a konzervované věci odebíráme z velkoobchodů. Máme svého pekaře. Nebereme nejlevnější zboží, ale kvalitní. Podle mě je kvalita důležitá, byť na úkor ceny. Když člověk dělá něco špatně, není to na dlouho.
Chtěla byste závěrem něco zmínit čtenářům a vašim stávajícím nebo budoucím zákazníkům?
Přeji si, aby naši zákazníci byli s naší prací spokojeni a rádi se k nám vraceli.
Lahůdka sídli na Přemyslově náměstí ve Slatině.
lahůdky, studená kuchyně, chlebíčky, jednohubky, kanapky, obložené mísy, rauty, rautové mísy, chlebové dorty, pomazánky, saláty, plněné bagety, ovocné mísy
Přemyslovo náměstí 45/8, Brno - Slatina, tel.: 603 269 611, www.lahudka-brno.cz
TROL 31, BUS 78 - zastávka Přemyslovo náměstí, TROL 33 - zastávka Mikulčická
text a foto Marián K., brnovinky
Kategorie: podnikání a řemeslo Zobrazeno: 14249
Chlebíčky jsou českým fenoménem. Když k nim přidáme jednohubky, obložené mísy, kanapky nebo chlebový dort, máme na stole pestrou, voňavou a chutnou výzdobu, která by na žádné oslavě neměla chybět. Není ale chlebíček jako chlebíček. Proto je potřeba si dobře vybrat svoji výrobnu lahůdek a studené kuchyně. Jednou z těch lepších je také výrobna s přízvučným názvem Lahůdka v Brně – Slatině. Jaké chlebíčky jsou dnes in, co jsou kanapky a jak vypadá ovocný ježek brnovinkám přiblížila majitelka Lahůdky Petra Marcová.
Lahůdka - Petra Marcová
Přemyslovo náměstí 45/8, Brno - Slatina, tel.: 603 269 611
Obložené mísy jsou nazdobené lístky ze salámu.
Od jaké doby si zákazníci pochutnávají na chlebíčcích od vás?
Jsme tady druhý rok. Pracuje u mě paní, která se výrobou obložených mís zabývá už delší dobu. Po mateřské dovolené jsem zůstala bez zaměstnání, proto jsem to zkusila v tomto oboru.
Jak vás napadlo, že se budete zabývat studenou kuchyní?
Líbí se mi, že u této práce člověk vytváří věci, které jsou nejen chutné, ale i pěkné. Je hezké, co všechno se dá ze surovin pro studenou kuchyni připravit.
Máte v gastronomii nějaké speciální vzdělání?
Nemám, původně jsem aranžovala květiny. Ke zdobeným obloženým mísám to už není daleko, člověk musí umět využít své představivosti.
Kanapky - velké množství kombinací chutí.
Co si dnes člověk může v Česku pod pojmem lahůdky vlastně představit?
Dobré jídlo. Jsou to chlebíčky, jednohubky, různé saláty, ať zeleninové nebo majonézové.
Připravujete i sladké verze studených lahůdek?
Ano, v nabídce máme například ovocné mísy nebo ovocného ježka. Ten je praktický. Kousky ovoce se napíchají do melounu a když se ježek položí na stůl, lidé si postupně berou šavličku s ovocem. Máme různé hermelínové jednohubky s ovocem – takzvané kanapky. Ty jsou vykrojené z bílého nebo celozrnného pečiva nebo ze sýrů. Jedna verze je na meruňce. Velikostí jsou kanapky v podstatě stejné.
Milovníkům ostřejšího jídla přijdou na chuť feferony.
Jsou pro rok 2010 nějaké novinky ve studené kuchyni?
Ze začátku jsme neprodávali tolik chlebových dortů. Teď o ně mají lidé zájem. Chtějí něco nového. Chlebový dort vzniká tak, že se kůrka chleba obřeže, bochník se rozkrojí na dvě části a naplní pomazánkami. Dovnitř dáváme dva typy. Chléb se obsype sýrem a hezky nazdobí. Snažíme se zákazníkům ušetřit jejich práci a čas. Při výrobě používáme nejkvalitnější suroviny. Máme také novinku - sýrovou mísu k vínu připravenou ze sýrů značky Rokiškio.
Jaké lahůdky dnes lidé nejvíce žádají? Chlebíčky nebo více jednohubky?
Myslím si, že větší zájem je stále o chlebíčky.
Kolik druhů chlebíčků vyrábíte?
Máme zhruba 15 druhů chlebíčků.
A který z nich je mezi zákazníky nejoblíbenější?
Šunkový, ten se prodává nejvíc.
Nenechte se zmást, to není oříškový dort.
Pro jaké příležitosti lidé chlebíčky hlavně kupují?
Na rodinné oslavy, do práce, na svatby, promoce, do škol, když končí maturity a na školní večírky.
Sledujete během doby, kdy se studenou kuchyní zabýváte nějaké změny v požadavcích zákazníků?
Šunkové chlebíčky pořád vedou. V poslední době se zvýšil odbyt předkrmů a kanapek. Zákazníci chtějí změnu a vybírají si i další druhy lahůdek ze široké nabídky.
Používáte na ně drůbeží nebo vepřovou šunku?
Jen vepřovou.
Jak mají zákazníci lahůdky správně skladovat, aby vydržely dlouho?
Maximální předepsaná spotřeba je do 24 hodin. V horkých letních dnech je dobré si zakázku vyzvednout těsně před akcí. Zákazníkům musíme někdy poradit podle příležitosti, na jakou to mají. Když chtějí v létě připravit lahůdky na nějakou venkovní akci, radíme jim mísy z tvrdých salámů nebo sýrů. Jedná se o lahůdky určené k rychlé spotřebě.
Lahůdka si denně vaří a loupe hrnec vajíček.
Mohou si zákazníci vymyslet i nějakou svoji variantu chlebíčků?
Máme ceny vykalkulované na základě použitých surovin, ale při větším množství se můžeme domluvit.
Vyrábíte si vlastní majonézu do salátů nebo používáte něco místo ní, například jogurt?
Majonézu kupujeme, je trvanlivější. Používáme také jogurt. K výrobě pomazánkvých pěn používáme pouze máslo. První rok jsme měli v nabídce zeleninové saláty se třtinovým cukrem a bio surovinami. Nebyl o ně ale moc zájem. Možná je to škoda, hlavně přes léto. Říkala jsem si, že jsou zdravé a budou lidem chutnat. Prodali jsme jich ale minimum.
Obracejí se na vás i vegetariáni nebo diabetici? Máte pro ně nějaké speciality?
Minimálně. I takovým zákazníkům se snažíme vyhovět. V nabídce máme i bezmasé výrobky.
V současné době upřednostňuje mnoho lidí biopotraviny. Vyrábíte také biochlebíčky?
Pro výrobu biopotravin je všechno složitější. Musíte mít extra oddělené sklady. Možná by to u nás nějak šlo, ale biochlebíčky zatím moc zákazníků nepoptávalo.
Sýry, salámy, bylinky a další nutné ingredience.
Chodíte tajně ochutnávat i do jiných prodejen s lahůdkami?
Ráda se podívám, co kde mají. Koupím si i u konkurence, abych ochutnala. I proto, že nechci mít úplně stejný sortiment jako ostatní výrobci.
Už jste na svém průzkumu trhu potkala nějaké špatné chlebíčky?
Nekupuji si je pokaždé. Koupím si je například v divadle. Nejsem taková, abych řekla, že si lahůdky nekoupím jinde, protože jsme je nevyrobili u nás. Je lepší, když vyzkoušíte všechno. Koupím si vždy jen takové, které mě už napohled lákají.
Když vidíte a cítíte denně chlebíčky, máte na ně pak ještě vůbec chuť?
Na ty šunkové mám chuť stále. Ty si dám ráda vždy a pochutnávám si na nich.
Kolik jich za den zvládnete?
Každý den je nejím. Jsou dny, kdy mám na chlebíček chuť i když je celý den vyrábím. Myslím si, že na posezení sním tak dva.
Klasika - plněná rajčata, zde navíc s mandlemi.
Používáte standardní vajíčka nebo je pro vás snášejí nějaké extra slepice?
Používáme střední typ vajec. Vajíčka kupujeme, ale vaříme a loupeme si je přímo u nás. Sice pak pořád vaříme a loupeme vejce, ale za kvalitní výsledek to stojí.
Pracujete jen na objednávku nebo máte lahůdky stále skladem?
Hlavně na objednávku. Šunkové chlebíčky máme skladem stále. Zákazník si jich takových 20 až 40 může hned koupit a odnést. Přes den je vždy doděláme. Máme otevřeno v pondělí, úterý a ve středu od šesti do dvou, ve čtvrtek a v pátek od šesti do čtyř odpoledne a v sobotu od osmi do devíti ráno. To si lidé objednávají hodně na oslavy, které bývají v sobotu nebo neděli. Nejvíc se slaví na konci týdne. V pondělí a úterý si lidé berou chlebíčky hlavně na oslavy do práce.
Měníte sortiment podle ročního období?
Myslím, že přes léto lidé chtějí více zeleninové saláty. Na objednávku vyrábíme různé druhy salátů od dvou kilogramů. Máme široký sortiment salátů.
Nový hit na oslavy a večírky - chlebový dort.
Prodáváte saláty i lidem z ulice?
Ano. Na požádání je navážíme po čtvrt kile. Na tabulích před výrobnou uvádíme, který salát máme zrovna v nabídce. Raději vyrábíme menší množství, aby měli zákazníci salát vždy čerstvý. Jsme rádi, že lidé jsou spokojeni a vrací se.
Stoupá zájem zákazníků i v době, kdy se všichni snaží na všem šetřit?
Chodí k nám stále více lidí.
Máte připravenu nějakou chlebíčkovou edici pro děti?
Možná minichlebíčky. Ty nejsou s vlašským salátem, ale s šunkovou pěnou nebo jen s máslem. Je o ně hodně zájem na dětské oslavy.
Jak vás napadl název Lahůdka?
Zdálo se mi to takové jednoduché. Je to i klíčové slovo a podle toho jde naše provozovna dobře vyhledat na internetu.
Petra Marcová vyřizuje další z mnoha objednávek.
Na jaké největší akce lahůdky připravujete?
Například pro cateringové firmy. My pouze připravujeme lahůdky a cateringové firmy zajišťují obsluhu. V poslední době nás oslovují i podniky.
Co říkáte na aktuální hygienické normy a předpisy pro výrobce potravin?
Myslím, že v České republice jsou předpisy mnohem přísnější, než jinde ve světě. Musíme dodržovat spoustu nařízení. Měli jsme u nás už čtyři kontroly. Hygienici shledali vše v pořádku. Chodí k nám kontroly z Hygienické stanice a České potravinářské inspekce.
Dvorek, kde naleznete výrobnu Lahůdka.
Máte stálé dodavatele nebo je měníte podle potřeby?
Některé dodavatele máme stálé, některé měníme. Záleží na kvalitě a ceně. Šunka od našeho dodavatele není mokrá. Někdy šunka vypadá dobře, ale pustí hodně vody a jak je chlebíček nebo cokoliv jiného mokré, rychleji to reaguje a kazí se. Sýry a konzervované věci odebíráme z velkoobchodů. Máme svého pekaře. Nebereme nejlevnější zboží, ale kvalitní. Podle mě je kvalita důležitá, byť na úkor ceny. Když člověk dělá něco špatně, není to na dlouho.
Chtěla byste závěrem něco zmínit čtenářům a vašim stávajícím nebo budoucím zákazníkům?
Přeji si, aby naši zákazníci byli s naší prací spokojeni a rádi se k nám vraceli.
Lahůdka sídli na Přemyslově náměstí ve Slatině.
lahůdky, studená kuchyně, chlebíčky, jednohubky, kanapky, obložené mísy, rauty, rautové mísy, chlebové dorty, pomazánky, saláty, plněné bagety, ovocné mísy
Přemyslovo náměstí 45/8, Brno - Slatina, tel.: 603 269 611, www.lahudka-brno.cz
TROL 31, BUS 78 - zastávka Přemyslovo náměstí, TROL 33 - zastávka Mikulčická
text a foto Marián K., brnovinky