Už v době neolitu a možná mnohem dříve lidé začali používat různé rostliny k dochucování jídla. Ať to bylo kvůli odstranění nepříjemného nebo specifického pachu prvotních surovin či k dodání nové vůně a chuti jídla, koření se používá dodnes a navíc mnohem obsáhlejším způsobem. Ale koření je mnoho typů. Abychom se v něm lépe vyznali, prozradila BrNovinkám více paní Ivana Kašíková, spolumajitelka obchodů s Kořením od Sindibáda na Pekařské ulici a v pasáži Alfa v Brně a Olomouci.
Koření od Sindibáda
Pekařská 3/5, Brno - město - Staré Brno, tel.: 737 985 545
Alfa pasáž, náměstí Svobody 74/10, Brno - město - Střed, tel.: 603 721 602
Opletalova 476/8, Olomouc, tel.: 739 920 677
Jak dlouho už prodáváte koření?
Náš první obchod na Pekařské ulici jsme otevřely 20. března 1999. Je to tedy už 11 let. Druhý – v pasáži Alfa – zahájil prodej v červenci téhož roku.
Příběh tedy začal v Brně, jak jste se dostaly do Olomouce?
V Olomouci máme prodejnu teprve tři roky. Sháněly jsme prostory v některém větším a přitom dostupném městě. Měly jsme již za sebou neúspěšné pokusy v Třinci, kde jsme měly prodejnu něco přes dva roky, a potom v Českém Těšíně. Ale jsou to menší města, je tam malá kupní síla. Proto jsem se zaměřily na Olomouc, kde se nám po nějaké době podařilo na dobrém místě sehnat prostory pro malou prodejnu.
Jak jste se ke koření dostaly?
Chtěly jsme se s kamarádkou do něčeho pustit. Obě jsme původně propagační výtvarnice a v době, kdy práce ubývalo, jsme musely situaci nějak řešit, abychom nezůstaly bez práce. Uvažovaly jsme o potřebách pro zvířata, ale prodejen tohoto typu rychle přibývalo. A tak nás napadlo koření. Jediný způsob, jak nápad vyzkoušet, bylo vrhnout se do toho naplno. Postupně jsme se naučily vše potřebné a rozšiřovaly jsme sortiment. Dnes mohu říci, že každou položku z naší nabídky jsem vyzkoušela ve vlastní kuchyni.
Koření symbolizuje daleké země. Cestujete hodně?
Cestuji hodně a ráda i když létání zrovna nemusím. Byla jsem v arabských zemích, prolézala jsem starý Jeruzalém. Vše je tam na tržišti, nasypané na hromadách. To by u nás neprošlo.
Myslíte, že se kvalita koření vystaveného ve východních zemích na tržištích na slunci zhoršuje?
Jsem přesvědčena, že určitě, hlavně barva a aroma. Ale kdoví, třeba je odbyt takový, že se zboží rychle obměňuje a netrpí.
Jaké koření je nejpálivější?
U nás je to cayenský pepř. Je ještě pálivější než chilli papričky, pokud nejsou přímo z Mexika. Ale všechno je relativní. Například Indové, kteří k nám chodí nakupovat, tvrdí, že maďarské chilli papričky jsou pro ně málo pálivé. Ale pro nás stačí i takový sambal, což je sypké koření, jehož základ tvoří směs rozemletých chilli papriček z Mexika a Peru. Anebo sambal oelek, který je variantou tohoto koření ve formě pasty.
Ze kterých kontinentů vaše koření pochází?
Snad ze všech kromě Antarktidy. Vanilka je z Madagaskaru, ze Zanzibaru je hřebíček, z Indie šafrán a zázvor. Různé druhy zázvoru máme i z Blízkého východu. Prodáváme také gruzínské koření. Je toho hodně. Samy však nic nedovážíme, nakupujeme koření od vyzkoušených dodavatelů. Už se neplavíme jako Sindibád na lodi.
Jak vás napadlo použít Sindibáda do názvu vaší firmy?
To jsem vymyslela já, protože se mi líbilo, že to voní dálkami – jako koření.
Traduje se, že muškátový oříšek je ve větším množství jedovatý. Co je na tom pravdy?
Říká se to, ale nemohu to potvrdit, nezkoušela jsem to. Je ale pravda, že například hřebíček, který jsme kdysi daly do plastové nádoby, jsme musely všechen vyhodit, protože asi po dvou týdnech začal nádobu zevnitř rozpouštět. Mám vyzkoušeno, že funguje jako účinná desinfekce ústní dutiny i jako anestetikum, třeba při bolesti zubů.
Občas lidé místo vanilky používají vanilinový cukr, který má ale s pravou vanilkou pramálo společného. Ten také prodáváte?
Ne, to není koření, ale chemicky vyrobená esence. U nás máme jen pravou vanilku. To je černý lusk z pralesní orchideje, která se pěstuje hlavně v Mexiku. Nejlepší je lusk podélně rozříznout a nožem seškrábat jeho dřeň s drobnými zrníčky. To je pravá vanilka.
Považuje se šafrán stále za nejcennější koření?
Spolu s vanilkou jde skutečně o nejdražší koření. Používá se v malém množství. Šafrán je blizna květu krokusu. Nejlepší krokusová pole jsou v Indii, ale pěstuje se také v Íránu, v Řecku i jinde. Stává se, že bývá zaměňován za světlici barvířskou. Občas si některý turista doveze ze zájezdu do severní Afriky sáček „šafránu“ a má radost, jak levně nakoupil. Nejedná se však o pravý šafrán, ale právě o světlici barvířskou. Tu máme v obchodě také, ale jen jako dekoraci.
Pěstuje se něco z toho, co prodáváte, i v České republice?
Ano, majoránka, kmín, všechny druhy petržele, plískavice, koriandr, paprika – tu však nakupujeme maďarskou.
Využívá se na něco i cibule a česnek?
Používají se do mnoha směsí. Obojí je aromatické koření velmi používané v Evropě. Hodně se také používá kopr, rozmarýn a tymián.
Už se v naší republice někdy za tu dobu, co se kořením zabýváte, objevilo nějaké nové koření?
Pořád máme něco nového, ale spíš jen směsi. Většina základních koření má dlouhou historii.
Kolik máte typů kari koření?
Máme asi šest druhů kari a každé je jiné. Jedno je jemnější, jiné ostřejší, další do červena. Kari je směs koření, kde základem je kurkuma a přídávají se různé ingredience. Máme hodně ostré thajské kari, kari z madraské oblasti v Indii, kari colombo s česnekem. Říká se, že co Ind, to jiné kari, protože každý si míchá svoji vlastní směs. Ale u nás máme ta nejznámější a nejoblíbenější kari.
Chodí k vám vyloženě nějací gurmáni?
Všichni, kteří k nám chodí, jsou gurmáni. Nechají si poradit, co je dobré, zkusí to a příště si už vybírají sami. Chodí k nám cizinci se specifickými požadavky, chodí k nám lidé, kteří experimentují a zkoušejí nové recepty, chodí k nám muži, kteří se připravují na grilování, chodí k nám ženy, které baví vaření a nebojí se novinek. Naši zákazníci tvoří pestrou směs a je mezi nimi mnoho zcestovalých a zajímavých lidí.
Jak koření uchovat, aby neztratilo aroma?
Koření prodáváme v přenosných zalepených sáčcích. Jak je jednou odlepíte, musíte koření přesypat do skleničky s uzávěrem. Tak vydrží asi rok. Na sáčcích v obchodech je uvedena trvanlivost 2 – 3 roky, ale to platí pouze do chvíle, dokud je sáček zavřený. U nás dáváme na všechno vážené koření záruku jeden rok.
Máte nějaké své nejoblíbenější koření?
Při vaření používám téměř všechno. Mám ráda například směs grill, protože je univerzální a lze ji použít na rybu i na kuře. Doma máme rádi cayenský pepř, protože nepotlačí vlastní chuť jídla a dodá mu šmrnc. Hodně také používám kurkumu, která je vynikající do těsta nebo i do polévky, kterou pěkně obarví. Mám ráda vanilku a řadu dalších koření.
Co bylinky, prodáváte je také?
Jen sušené, čerstvé vyžadují zvláštní péči, musíte je uchovávat v chladicích boxech. Z bylinek máme petržel, kerblík, majoránku, bazalku, saturejku. Máme i bio bylinky od jedné firmy z jižní Moravy.
Máte i léčivé bylinky?
Máme jedinou, ale zato velmi důležitou bylinu. Je to ostropestřec mariánský. Dělá se z něj čaj, kteří pijí lidé, jež si chtějí udělat pořádek v organismu nebo napravit škody po alkoholických poklescích. Je výborný na ledviny a na játra.
Pozorujete v dnešní době lepší informovanost a zájem lidí o koření?
Určitě mají lidé větší přehled než před deseti lety. Dříve ani nevěděli, jak vypadá vanilka. Je to také tím, že televize pravidelně vysílá pořady o vaření, což se pak projevuje na zájmu zákazníků. Dnes se už nevaří jen klasická česká jídla. Jak už jsem říkala, lidé rádi experimentují.
Je možné místo sypkého koření použít i oleje nebo nějaké omáčky?
Ano, omáčky máme v naší nabídce také. Nejsou naší prioritou, ale máme jich veliký výběr. Oleje vedeme jako doplňkový sortiment – například olivový olej nebo ochucené oleje s chilli, bazalkou či citrónovou příchutí. Sama hodně používám olej z vinných semínek a samozřejmě olivový olej.
Když Vám zákazníci prozradí, co budou vařit, můžete jim doporučit vhodné koření?
Samozřejmě, všechny naše prodavačky umí dobře vařit a koření rozumí.
Pořádáte i nějaké akce nebo kurzy?
Když máme v nabídce nové koření, pořádáme ochutnávky. Loni naše firma slavila desáté výročí, to jsme rozdávaly vzorky zdarma. Vydaly jsme i kalendář s informacemi o koření a recepty.
Pokud se chtějí zákazníci dozvědět více, mohou si u vás koupit nějakou literaturu?
Máme v nabídce naši vlastní knížečku, která se jmenuje Koření od A do Z. Všechny potřebné informace jsou také na našich webových stránkách.
Mění se během ročního období poptávka po koření?
Ano. V létě se griluje a v zimě jsou zabijačky, dělá se svíčková a pečou se kachny. To samozřejmě ovlivňuje poptávku po koření. Před Vánoci se peče cukroví, to přichází ke slovu již zmiňovaná vanilka a mnoho dalších druhů koření.
Je nějaké koření, které nemáte a toužíte po něm?
Občas někdo přijede z dalekých zemí a chce koření, které tam jedl a chutnalo mu. Bohužel však neví, jak se jmenovalo a co obsahovalo. A popisovat chuť slovy je velmi těžké. Rády bychom vyhověly každému takovému zákazníkovi, ale někdy to nejde.
Poznáte koření i podle konzistence, barvy a vůně?
Ano, myslím, že všech našich zhruba 250 druhů koření podle barvy, vůně a konzistence poznám. Ale i ostatní po čichu poznají mne. Když třeba přímo z obchodu přijdu na poštu nebo vstoupím do tramvaje, všichni hned vědí, s kým mají tu čest.
Máte nějaký speciální tip na jarní koření?
Doporučuji očistit tělo jablečným octem a jarní kúrou z ostropestřce mariánského. A pak můžete směle grilovat a užívat si dobrých jídel s kořením.
Chtěla byste něco sdělit našim čtenářům a vašim zákazníkům?
Ať nám zachovají stále svoji přízeň a svá jídla dobře koření.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších spokojených gurmánů!
Koření od Sindibáda
Pekařská 3/5, Brno - město - Staré Brno, tel.: 737 985 545, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 5, 6, 7, 12, 13 - zastávka Šilingrovo náměstí
Alfa pasáž, náměstí Svobody 74/10, Brno - město - Střed, tel.: 603 721 602, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 4 - zastávka Náměstí Svobody
Opletalova 476/8, Olomouc, tel.: 739 920 677, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 2, 4, 6 (Olomouc) - zastávka Koruna
text a foto Marián K., BrNovinky
Kategorie: podnikání a řemeslo Zobrazeno: 8910
Už v době neolitu a možná mnohem dříve lidé začali používat různé rostliny k dochucování jídla. Ať to bylo kvůli odstranění nepříjemného nebo specifického pachu prvotních surovin či k dodání nové vůně a chuti jídla, koření se používá dodnes a navíc mnohem obsáhlejším způsobem. Ale koření je mnoho typů. Abychom se v něm lépe vyznali, prozradila BrNovinkám více paní Ivana Kašíková, spolumajitelka obchodů s Kořením od Sindibáda na Pekařské ulici a v pasáži Alfa v Brně a Olomouci.
Koření od Sindibáda
Pekařská 3/5, Brno - město - Staré Brno, tel.: 737 985 545
Alfa pasáž, náměstí Svobody 74/10, Brno - město - Střed, tel.: 603 721 602
Opletalova 476/8, Olomouc, tel.: 739 920 677
Jak dlouho už prodáváte koření?
Náš první obchod na Pekařské ulici jsme otevřely 20. března 1999. Je to tedy už 11 let. Druhý – v pasáži Alfa – zahájil prodej v červenci téhož roku.
Příběh tedy začal v Brně, jak jste se dostaly do Olomouce?
V Olomouci máme prodejnu teprve tři roky. Sháněly jsme prostory v některém větším a přitom dostupném městě. Měly jsme již za sebou neúspěšné pokusy v Třinci, kde jsme měly prodejnu něco přes dva roky, a potom v Českém Těšíně. Ale jsou to menší města, je tam malá kupní síla. Proto jsem se zaměřily na Olomouc, kde se nám po nějaké době podařilo na dobrém místě sehnat prostory pro malou prodejnu.
Jak jste se ke koření dostaly?
Chtěly jsme se s kamarádkou do něčeho pustit. Obě jsme původně propagační výtvarnice a v době, kdy práce ubývalo, jsme musely situaci nějak řešit, abychom nezůstaly bez práce. Uvažovaly jsme o potřebách pro zvířata, ale prodejen tohoto typu rychle přibývalo. A tak nás napadlo koření. Jediný způsob, jak nápad vyzkoušet, bylo vrhnout se do toho naplno. Postupně jsme se naučily vše potřebné a rozšiřovaly jsme sortiment. Dnes mohu říci, že každou položku z naší nabídky jsem vyzkoušela ve vlastní kuchyni.
Koření symbolizuje daleké země. Cestujete hodně?
Cestuji hodně a ráda i když létání zrovna nemusím. Byla jsem v arabských zemích, prolézala jsem starý Jeruzalém. Vše je tam na tržišti, nasypané na hromadách. To by u nás neprošlo.
Myslíte, že se kvalita koření vystaveného ve východních zemích na tržištích na slunci zhoršuje?
Jsem přesvědčena, že určitě, hlavně barva a aroma. Ale kdoví, třeba je odbyt takový, že se zboží rychle obměňuje a netrpí.
Jaké koření je nejpálivější?
U nás je to cayenský pepř. Je ještě pálivější než chilli papričky, pokud nejsou přímo z Mexika. Ale všechno je relativní. Například Indové, kteří k nám chodí nakupovat, tvrdí, že maďarské chilli papričky jsou pro ně málo pálivé. Ale pro nás stačí i takový sambal, což je sypké koření, jehož základ tvoří směs rozemletých chilli papriček z Mexika a Peru. Anebo sambal oelek, který je variantou tohoto koření ve formě pasty.
Ze kterých kontinentů vaše koření pochází?
Snad ze všech kromě Antarktidy. Vanilka je z Madagaskaru, ze Zanzibaru je hřebíček, z Indie šafrán a zázvor. Různé druhy zázvoru máme i z Blízkého východu. Prodáváme také gruzínské koření. Je toho hodně. Samy však nic nedovážíme, nakupujeme koření od vyzkoušených dodavatelů. Už se neplavíme jako Sindibád na lodi.
Jak vás napadlo použít Sindibáda do názvu vaší firmy?
To jsem vymyslela já, protože se mi líbilo, že to voní dálkami – jako koření.
Traduje se, že muškátový oříšek je ve větším množství jedovatý. Co je na tom pravdy?
Říká se to, ale nemohu to potvrdit, nezkoušela jsem to. Je ale pravda, že například hřebíček, který jsme kdysi daly do plastové nádoby, jsme musely všechen vyhodit, protože asi po dvou týdnech začal nádobu zevnitř rozpouštět. Mám vyzkoušeno, že funguje jako účinná desinfekce ústní dutiny i jako anestetikum, třeba při bolesti zubů.
Občas lidé místo vanilky používají vanilinový cukr, který má ale s pravou vanilkou pramálo společného. Ten také prodáváte?
Ne, to není koření, ale chemicky vyrobená esence. U nás máme jen pravou vanilku. To je černý lusk z pralesní orchideje, která se pěstuje hlavně v Mexiku. Nejlepší je lusk podélně rozříznout a nožem seškrábat jeho dřeň s drobnými zrníčky. To je pravá vanilka.
Považuje se šafrán stále za nejcennější koření?
Spolu s vanilkou jde skutečně o nejdražší koření. Používá se v malém množství. Šafrán je blizna květu krokusu. Nejlepší krokusová pole jsou v Indii, ale pěstuje se také v Íránu, v Řecku i jinde. Stává se, že bývá zaměňován za světlici barvířskou. Občas si některý turista doveze ze zájezdu do severní Afriky sáček „šafránu“ a má radost, jak levně nakoupil. Nejedná se však o pravý šafrán, ale právě o světlici barvířskou. Tu máme v obchodě také, ale jen jako dekoraci.
Pěstuje se něco z toho, co prodáváte, i v České republice?
Ano, majoránka, kmín, všechny druhy petržele, plískavice, koriandr, paprika – tu však nakupujeme maďarskou.
Využívá se na něco i cibule a česnek?
Používají se do mnoha směsí. Obojí je aromatické koření velmi používané v Evropě. Hodně se také používá kopr, rozmarýn a tymián.
Už se v naší republice někdy za tu dobu, co se kořením zabýváte, objevilo nějaké nové koření?
Pořád máme něco nového, ale spíš jen směsi. Většina základních koření má dlouhou historii.
Kolik máte typů kari koření?
Máme asi šest druhů kari a každé je jiné. Jedno je jemnější, jiné ostřejší, další do červena. Kari je směs koření, kde základem je kurkuma a přídávají se různé ingredience. Máme hodně ostré thajské kari, kari z madraské oblasti v Indii, kari colombo s česnekem. Říká se, že co Ind, to jiné kari, protože každý si míchá svoji vlastní směs. Ale u nás máme ta nejznámější a nejoblíbenější kari.
Chodí k vám vyloženě nějací gurmáni?
Všichni, kteří k nám chodí, jsou gurmáni. Nechají si poradit, co je dobré, zkusí to a příště si už vybírají sami. Chodí k nám cizinci se specifickými požadavky, chodí k nám lidé, kteří experimentují a zkoušejí nové recepty, chodí k nám muži, kteří se připravují na grilování, chodí k nám ženy, které baví vaření a nebojí se novinek. Naši zákazníci tvoří pestrou směs a je mezi nimi mnoho zcestovalých a zajímavých lidí.
Jak koření uchovat, aby neztratilo aroma?
Koření prodáváme v přenosných zalepených sáčcích. Jak je jednou odlepíte, musíte koření přesypat do skleničky s uzávěrem. Tak vydrží asi rok. Na sáčcích v obchodech je uvedena trvanlivost 2 – 3 roky, ale to platí pouze do chvíle, dokud je sáček zavřený. U nás dáváme na všechno vážené koření záruku jeden rok.
Máte nějaké své nejoblíbenější koření?
Při vaření používám téměř všechno. Mám ráda například směs grill, protože je univerzální a lze ji použít na rybu i na kuře. Doma máme rádi cayenský pepř, protože nepotlačí vlastní chuť jídla a dodá mu šmrnc. Hodně také používám kurkumu, která je vynikající do těsta nebo i do polévky, kterou pěkně obarví. Mám ráda vanilku a řadu dalších koření.
Co bylinky, prodáváte je také?
Jen sušené, čerstvé vyžadují zvláštní péči, musíte je uchovávat v chladicích boxech. Z bylinek máme petržel, kerblík, majoránku, bazalku, saturejku. Máme i bio bylinky od jedné firmy z jižní Moravy.
Máte i léčivé bylinky?
Máme jedinou, ale zato velmi důležitou bylinu. Je to ostropestřec mariánský. Dělá se z něj čaj, kteří pijí lidé, jež si chtějí udělat pořádek v organismu nebo napravit škody po alkoholických poklescích. Je výborný na ledviny a na játra.
Pozorujete v dnešní době lepší informovanost a zájem lidí o koření?
Určitě mají lidé větší přehled než před deseti lety. Dříve ani nevěděli, jak vypadá vanilka. Je to také tím, že televize pravidelně vysílá pořady o vaření, což se pak projevuje na zájmu zákazníků. Dnes se už nevaří jen klasická česká jídla. Jak už jsem říkala, lidé rádi experimentují.
Je možné místo sypkého koření použít i oleje nebo nějaké omáčky?
Ano, omáčky máme v naší nabídce také. Nejsou naší prioritou, ale máme jich veliký výběr. Oleje vedeme jako doplňkový sortiment – například olivový olej nebo ochucené oleje s chilli, bazalkou či citrónovou příchutí. Sama hodně používám olej z vinných semínek a samozřejmě olivový olej.
Když Vám zákazníci prozradí, co budou vařit, můžete jim doporučit vhodné koření?
Samozřejmě, všechny naše prodavačky umí dobře vařit a koření rozumí.
Pořádáte i nějaké akce nebo kurzy?
Když máme v nabídce nové koření, pořádáme ochutnávky. Loni naše firma slavila desáté výročí, to jsme rozdávaly vzorky zdarma. Vydaly jsme i kalendář s informacemi o koření a recepty.
Pokud se chtějí zákazníci dozvědět více, mohou si u vás koupit nějakou literaturu?
Máme v nabídce naši vlastní knížečku, která se jmenuje Koření od A do Z. Všechny potřebné informace jsou také na našich webových stránkách.
Mění se během ročního období poptávka po koření?
Ano. V létě se griluje a v zimě jsou zabijačky, dělá se svíčková a pečou se kachny. To samozřejmě ovlivňuje poptávku po koření. Před Vánoci se peče cukroví, to přichází ke slovu již zmiňovaná vanilka a mnoho dalších druhů koření.
Je nějaké koření, které nemáte a toužíte po něm?
Občas někdo přijede z dalekých zemí a chce koření, které tam jedl a chutnalo mu. Bohužel však neví, jak se jmenovalo a co obsahovalo. A popisovat chuť slovy je velmi těžké. Rády bychom vyhověly každému takovému zákazníkovi, ale někdy to nejde.
Poznáte koření i podle konzistence, barvy a vůně?
Ano, myslím, že všech našich zhruba 250 druhů koření podle barvy, vůně a konzistence poznám. Ale i ostatní po čichu poznají mne. Když třeba přímo z obchodu přijdu na poštu nebo vstoupím do tramvaje, všichni hned vědí, s kým mají tu čest.
Máte nějaký speciální tip na jarní koření?
Doporučuji očistit tělo jablečným octem a jarní kúrou z ostropestřce mariánského. A pak můžete směle grilovat a užívat si dobrých jídel s kořením.
Chtěla byste něco sdělit našim čtenářům a vašim zákazníkům?
Ať nám zachovají stále svoji přízeň a svá jídla dobře koření.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších spokojených gurmánů!
Koření od Sindibáda
Pekařská 3/5, Brno - město - Staré Brno, tel.: 737 985 545, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 5, 6, 7, 12, 13 - zastávka Šilingrovo náměstí
Alfa pasáž, náměstí Svobody 74/10, Brno - město - Střed, tel.: 603 721 602, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 4 - zastávka Náměstí Svobody
Opletalova 476/8, Olomouc, tel.: 739 920 677, www.koreni-sindibad.cz
TRAM 2, 4, 6 (Olomouc) - zastávka Koruna
text a foto Marián K., BrNovinky